Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Nume grele din ALDE se acuză reciproc de jocuri de culise şi de incompetenţă după ce Teodor Meleşcanu şi deputaţii care au acceptat funcţii de miniştri în Guvernul Dăncilă au fost excluşi din formaţiune. Contestarii au acuzat că vor merge în instanţă şi ar vrea Congres extraordinar al ALDE, deşi nu mai sunt membri de partid, după cum susține președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu.
 
Acesta a lansat un atac furibund împotriva celor patru membri ai ALDE care au acceptat funcții în Guvernul Dăncilă. Călin Popescu Tăriceanu este de părere că membrii ALDE care au fost excluși pentru că au acceptat funcții în cabinetul Dăncilă și la Senat s-au vândut. Mai mult, ei s-au alăturat unui Guvern care mai are doar câteva zile de trăit, anunță CAPITAL.

Tensiunile din ALDE au escaladat după ce preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu şi apropiaţii săi au decis excluderea din formaţiune a lui Teodor Meleşecanu, Graţiela Gavrilescu, Ioan Cupă şi Alexandru Băişanu, adică persoaele care au acceptat funcţii de la PSD. Cei excluşi, amintește ADEVĂRUL, au anunţat că vor contesta în instanţă decizia conducerii ALDE şi au lansat atacuri la Tăriceanu.

 Cel mai vocal dintre aceştia a fost preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, politician care s-a dezis total de Tăriceanu, deşi a fost susţinut de acesta inclusiv când PSD punea presiune pentru schimbarea de la Externe. „Tot ce a rămas (n.r. – din Tăriceanu) este o umbră disperată, tremurând de frica zilei de mâine, orbit de ură şi de doctrina de răzbunare. Eu nu îl cunosc pe acest om, ca atare nu voi mai acorda atenţie măruntelor lupte pe persoana fizică a unui expirat politic şi a măruntei lui clici“, a scris, citat de ANTENA3, Meleşcanu, pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, organizaţia Prahova a ALDE, condusă de Graţiela Gavrilescu, critică în termeni duri decizia conducerii partidului de a radia numele unora dintre liderii partidului care au acceptat funcţii în guvernarea PSD după retragerea ALDE de la guvernare, organizaţia judeţeană susţinând că această practică aminteşte de PCR şi că ea este "nulă de drept", anunță COTIDIANUL.

ALDE Prahova susţine că "practica radierilor aduce aminte de anii de tristă amintire ai Partidului Comunist Român”, cerând revenirea de urgenţă la prevederile statutare. Organizaţia care i-a susţinut pe Graţiela Gavrilescu şi Teodor Meleşcanu susţine de asemenea că decizia de radiere din partid a celor doi "este nulă de drept şi de fapt".

Și ALDE Dolj i-a transmis o scrisoare deschisă lui Călin Popescu Tăriceanu, în care îi solicită să anuleze decizia de dizolvare a filialei și să îl demită pe Daniel Chițoiu. Organizația îi reproșează lui Tăriceanu că a ales tranzacționismul în loc de liberalism. Reacția vine în contextul în care Biroul Politic Executiv a decis dizolvarea filialei ALDE Dolj, susține ROMÂNIA LIBERĂ.

„Am vrut un parteneriat cu dumneavoastră, nu o relație de tip pălmași-boier! V-am primit de atâtea ori cu simpatie și încredere la Craiova. De ce nu veniți dumneavoastră să dizolvați la fața locului organizația, pentru a vedea reacția oamenilor? Vă vom primi așa cum se cuvine!...”, spun autorii scrisorii. ”Nu distrugeți ALDE cu bună știință, domnule Tăriceanu! Ce părinte e acela care își omoară propriul copil?!”, se mai scrie în documentul citat și de GÂNDUL.

Așadar disensiunile din ALDE au ajuns în faza de instanță. Cei care au acceptat propunerile PSD de a prelua portofoliile ministerelor vacante, precum și Teodor Meleșcanu, au fost excluși din partid. Aceștia ripostează, nu doar în instanță. EVENIMENTUL ZILEI susține că ei vor demisiona din grupul ALDE de la Camera Deputaților și vor lăsa partidul fără grup și la Camera inferioară. La Senat grupul s-a dizolvat ca urmare a excluderii lui Meleșcanu. ALDE se face bucăți din cauză că cele două grupări rivale trag formațiunea către PSD, respectiv Pro România.

PSD i-a oferit funcţia de președinte al Senatului lui Teodor Meleșcanu în speranţa că acesta va atrage de partea social-democraţilor mai mulţi nemulţumiţi din ALDE, care să asigure votul de încredere al Cabinetului Dăncilă. Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că va reuși Teodor Meleșcanu să atragă și alți parlamentari ALDE către PSD?