Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Zarurile au fost aruncate pentru guvernul Dăncilă. Conform declarațiilor lui Ludovic Orban, s-a întrumit majoritatea parlamentară care să treacă moțiunea de cenzură. Premierul Viorica Dăncilă nu se grăbește să meargă cu Guvernul în Parlament, să ceară vot de încredere. Opoziția bate pasul pe loc cu moțiunea de cenzură.

Liberalii au anunțat din start că depun moțiunea de cenzură doar în momentul în care au certitudinea că trece și asta duce la căderea Guvernului, amintește GÂNDUL. În condițiile în care actorii implicați sunt nehotărâți, Pro România – care încă negociază cu Dăncilă, sunt sfâșiați de lupte interne – ALDE sau anunță că se implică, dar nu se bagă – USR, moțiunea bate pasul pe loc.

Ludovic Orban spune că în acest moment, guvernul e sprijinit doar de PSD, iar numărul parlamentarilor din partidele care s-au declarat în opozție este de 241, în condițiile în care o moțiune de cenzură are nevoie de 233 de voturi pentru a trece, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Întrebat dacă PNL va depune moţiunea de cenzură săptămâna viitoare, liderul liberalilor a spus că negocierile cu partidele vor continua şi când vor fi 233 de semnături, atunci va fi depusă. El susţine, citat de ADEVĂRUL că aceia care nu votează moţiunea se poziţionează de partea guvernului, care e sprijinit doar de PSD, numărul parlamentarilor din partidele care s-au declarat în opozţie fiind 241, în condiţiile în care o moţiune de cenzură are nevoie de 233 de voturi pentru a trece.

Liberalii iau în calcul faptul că în ALDE există în acest moment trei tabere: cei care sunt de partea lui Călin Popescu Tăriceanu, cei care sunt de partea PSD și cei pro-PNL, susține CAPITAL. Situația este încă fluidă, lucrurile se schimbă de la o zi la alta, sunt membri care migrează dintr-o tabără în alta, iar în acest moment, liberalii nu știu cât de mult se mai pot baza pe cuvântul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru că nu e clar dacă acesta mai are autoritate în partid și ce garanții mai poate oferi în privința numărului de voturi de la ALDE.

PNL are însă motive să amâne depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Liberalii nu sunt siguri că parlamentarii ALDE și Pro România vor susține demersul. Scandalul din ALDE complică șansele de succes ale moțiunii de cenzură anunțate de PNL. În partidul lui Călin Popescu Tăriceanu sunt mai multe tabere și nu toate ar susține demersul împotriva Cabinetului Dăncilă. În plus, liberalii nu sunt siguri nici de voturile parlamentarilor Pro România, afirmă DIGI24.

Dacă în privința membrilor PNL, PMP și USR liberalii nu au emoții că vor susține moțiunea de cenzură, lucrurile se complică atunci când vine vorba de parlamentarii Pro România și ALDE, iar fără voturile acestora, demersul din plen nu ar avea succes.

Ca de obicei, constată EVENIMENTUL ZILEI, UDMR a pornit în trombă, dar și-a mai pierdut entuziasmul. Liderul unional Kelemen Hunor crede că moțiunea trebuia depusă săptămâna trecută pentru că dacă premierul Dăncilă reușește să adune cele 233 de voturi și vine în Parlament pentru restructurare, „atunci nu mai există nicio şansă să depui moţiunea de cenzură”.

Ludovic Orban a dezvăluit că negociază inclusiv cu parlamentari PSD pentru a vota la moțiunea de cenzură, dar deocamdată nu are nicio garanție, anunță ANTENA3. „Nu ascund faptul că discut și cu parlamentari PSD. Vom vedea, vom vedea (dacă votează moțiunea n.r.). Să știți că nici parlamentarii PSD nu sunt fericiți că defilează cu Dăncilă premier, nu toți sunt fericiți de actuala guvernare. Ei au un puternic instinct de turmă, este un spirit care te duce cu gândul mai mult la un partid totalitar. La ei este și foarte multă frică!”, a spus Luvodic Orban.