Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deși șefa ANAF tocmai a anunțat că încasările la buget merg foarte bine și lumea se conformează, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a depus vineri la Senat un proiect de act normativ care propune pedeapsa cu închisoare pentru datornici, precum și modificarea legii evaziunii fiscale.

După ce a amnistiat fiscal marile companii de stat care adunaseră datorii uriașe la buget, Teodorovici vrea să bage la închisoare pe cei care declară corect impozitele dar întârzie plata lor. Înainte de a vă repezi și spune „foarte bine”, gândiți-vă dacă ați întârziat vreodată o plată și cum ar fi să răspundeți penal pentru asta.

Fapta de a nu plăti la timp datoriile a mai fost incriminată și până în 2015 când prevederea a fost declarată neconstituțională de CCR, noutatea acum fiind și sintagma introdusă: „nereținerea sau neîncasarea”, astfel „orice avantaj de natură salarială neimpozitat ca atare putând fi transformat în infracțiune, iar salariatul care acceptă transformat în complice, după modelul firmelor fantomă”, ne-au explicat avocații consultați de Curentul.

Integral pe Curentul