Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ilustraţia de mai sus este un cadru din filmul american „The Post”, regizat de Steven Spielberg, avîndu-i în rolurile principale pe Meryl Streep (proprietara ziarului „The Washington Post”) şi Tom Hanks (editorul executiv al publicaţiei). Pe scurt, cei doi trebuie să decidă dacă, în ciuda presiunilor de la Casa Albă şi a unei sentinţe judecătoreşti, vor publica sau nu documente secrete despre implicarea SUA în războiul din Vietnam.

Cu această replică din secvenţa de mai sus („Presa trebuie să-i servească pe guvernaţi, nu pe guvernatori!”), cei doi decid să-şi asume riscul publicării documentelor, iar atunci cînd se aşteptau mai puţin, toate ziarele din SUA au publicat şi ele acele materiale, în semn de solidaritate cu cei de la „The Washington Post”, generînd o emulaţie uriaşă în jurul idei de libertate a presei, astfel încît, în final, judecătorii au dat dreptate jurnaliştilor!

Semnificaţia acestei replici („Presa trebuie să-i servească pe guvernaţi, nu pe guvernatori!”) este una cît se poate de simplă, dar ea acoperă una dintre cele mai importante valori ale fiinţei umane: adevăratul rol al presei într-o societate democratică!

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.