Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru postul de Ministru al Afacerilor Interne stârnește un val de reacții negative, atât printre oamenii din sistem, cât și în clasa politică. Legăturile lui Daniel Dumitru Chirilă cu Liviu Dragnea fac din nominalizarea sa una extrem de controversată.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat azi, în debutul ședinței de guvern, că în 12 septembrie, adică tot azi, expiră mandatul lui Mihai Fifor de ministru interimar la Interne, subliniind că îi mulțumește pentru toată activitatea la MAI. În acest context, remarcă ANTENA3, ea a făcut un apel la președintele Klaus Iohannis să lase la o parte jocurile politice și să renunțe la blocarea guvernului pentru a nu periclita funcționarea instituțiilor statului.

Pe lângă faptul că a anunțat că va trimite la Cotroceni trei propuneri de miniștri din rândul partidului lui Tăriceanu, în ciuda anunțului făcut de liderul ALDE, privind ruperea coaliției de guvernare, Viorica Dăncilă a mai făcut trei nominalizări, de această dată vizând și interimatele care stau să expire, la Interne și Educație. Dacă pentru Ministerul Afacerilor Interne îl propune pe actualul secretar de stat Dan Chirilă, la Educație premierul ar vrea-o instalată pe Camelia Gavrilă, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Chirilă este fost ofițer al celebrului serviciu secret al MAI, supranumit ”Doi și-un sfert”, bun prieten al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea. DIGI24 susține că acesta a încercat să îl numească pe Chirilă în fruntea DGIPI și în 2012, când Dragnea a ocupat pentru câteva zile funcția de ministru de Interne, demisionând după ce nu a reușit să își impună omul dorit la șefia controversatului serviciu secret.

Surse din conducerea PSD susțin că Dragnea a încercat să îl impună pe Chirilă la șefia DIPI și anul acesta, înainte de condamnarea sa, însă Carmen Dan a fost reticentă, din cauza reacțiilor provocate de această intenție, anunță CAPITAL. De data aceasta, promovarea acestuia s-a făcut în ciuda unor avertismente primite de premier în legătură cu numele controversat al lui Chirilă, dar și a lipsei de șanse să fie aprobat de Klaus Iohannis.

NAȚIONAL susține că un plan de rezervă conceput de strategii din umbră ai premierului și care a fost reactivat în urma încăpățânării șefului statului de a nu accepta nominalizările trimise de Guvern este ca Viorica Dăncilă să asigure conducerea interimară a ministerului pentru cel mult următoarele 45 de zile.

Sau cel puțin până se va merge săptămâna viitoare în Parlament, fie pentru remaniere, fie pentru restructurarea guvernului pe care îl conduce. Schema de ultimă oră a Palatului Victoria prevede ca Dăncilă să preia interimatul la MAI și să îi delege o parte din atribuții actualului secretar de stat pe Ordine Publică, Dumitru Daniel Chirilă.

Tot astăzi, fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a fost scos din Penitenciarul Rahova, pentru a fi audiat la Tribunalul București, în procesul fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Fostul şef al PSD este martor în dosar. COTIDIANUL amintește că la începutul anului trecut, fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat.