Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Se împlinesc 18 ani de la sângeroasele atentate din 11 septembrie 2001, care reprezintă una dintre cele mai întunecate pagini din istoria americană, iar momentul pare a fi marcat prin evocarea implicațiilor medicale ale tragicelor evenimente de atunci, când 19 teroriști jihadiști au deturnat patru avioane civile, două dintre ele percutând pe rând celebrele Turnuri Gemene din New York, un altul avariind Pentagonul, iar ultimul prăbușindu-se la Shankesville, statul Pennsylvania.

Din această perspectivă, zilele trecute, revista pariziană ”Sciences et Avenir” și agenția France Presse evocau două ample studii apărute în publicația americană cu profil științific ”The Lancet” și, respectiv, ”Environment International”, realizat de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității New York. În primul caz se arăta că miile de pompieri și de benevoli ce au acționat în zona WTC au fost primii afectați de imensul nor și de resturile toxice degajate după catastrofă. În cel de al doilea se evidențiază riscurile cardiace pentru copiii de atunci care au avut contact cu acel nor.

Acum, este evocat cazul concret al unora dintre aceste victime. Între ele se află Jacquelin Febrillet, care avea 26 de ani și lucra la două străzi de World Trade Center, atunci când cele două avioane deturnate de teroriști au străpuns Turnurile Gemene. La 15 ani după aceste atentate, ea, care, între timp, s-a căsătorit și are trei copii, a fost diagnosticată cu cancer. Potrivit medicilor și specialiștilor, cauza cumplitei boli are o singură explicație logică : norul uriaș amintit și resturile toxice în care s-a trezit în ziua catastrofei.

Integral pe Evenimentul Zilei