Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Klaus Iohannis şi Donald Trump au semnat marţi, la Casa Albă, o declaraţie comună care se referă, printre altele, la colaborarea în domeniul energiei nucleare civile. Doar că Guvernul Dăncilă are deja o înţelegere în acest domeniu cu o companie chineză aflată pe lista de embargo a SUA.

Președintele Klaus Iohannis a discutat, la Washington, cu Donald Trump și despre colaborarea strânsă a industriilor din SUA și România pentru a sprijini obiectivele țării noastre în domeniul energiei nucleare civile. Potrivit declarațiilor făcute ulterior de Iohannis, nu s-a intrat în detalii tehnice, dar s-ar putea contura un consens pe această temă. Concret, ar fi vorba despre construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Potrivit surselor citate de EVENIMENTUL ZILEI, România se află într-un stadiu avansat al discuțiilor, la nivel de ambasador, cu Departamentul de Energie al SUA. Singura problemă este că Guvernul a semnat și cu China un acord preliminar. În luna mai, ministrul Energiei Anton Anton a semnat Acordul Investitorilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGN).

Discuția a fost deschisă, ieri, de un membru PSD, Florin Ghiulbenghian, care a aruncat în spațiul public o informație privind interesul cabinetului Dăncilă de a continua parteneriatul cu China în domeniul energiei nucleare civile, anunță NAȚIONAL. El susține că doi consilieri ai premierului, Radu Florin Ciocănelea și Costin Mihalache, „au pregătit semnarea unui tratat bilateral la Beijing care să oficializeze cooperarea dintre NuclearElectrica și compania chineză China General Nuclear Power Corporation (CGN), în cursul unei vizite oficiale în China a premierului Dăncilă, ce urmează a avea loc în următoarele luni”.

Asta ar fi împotriva intereselor SUA care, spune Ghiulbenghian, „au plasat China General Nuclear Power Corporation (CGN) pe lista firmelor asupra cărora aplică un embargou total în ceea ce privește livrările de echipamente, tehnologie și servicii americane”.

Acordul ar urma să fie semnat oficial în cursul unei vizite oficiale în China a premierului Viorica Dăncila, care urmează  a avea loc în următoarele luni, susține ADEVĂRUL. „În calitate de membru PSD in Organizatia Sectorului 1 solicit demiterea imediata a celor doi consilieri de stat nominalizati mai sus, inainte ca acuzatiile de inalta tradare sa isi produca efectul”, scrie Ghiulbenghian pe contul său Facebook.

„Angajamentele” României că vor stopa activitatea concernului HUAWEI în dezvoltarea tehnologiei 5G și construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă de către China General Nuclear Power Corporation au fost incluse în comunicatul de presă al Casei Albe, afirmă GÂNDUL.

Ieri s-a semnat și un memorandum separat de către ambasadorii Hans Klemm și George Maior, care blochează categoric afacerea Huawei în România. Viorica Dăncilă și George Maior au făcut pace, susțin surse politice, citate de COTIDIANUL. Ambasadorul României în SUA a fost mandatat să semneze memorandumul de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, susțin aceleași surse, în ciuda scandalului privind rechemarea sa în țară.

Potrivit analistului politic Bogdan Chiriac, faptul că memorandumul a fost semnat de George Maior și nu de un membru al Guvernului înseamnă o scădere a puterii acestuia. "Faptul că memorandumul este semnat de ambasador și nu de un membru al Guvernului, să știți că este o scădere a forței politice a memorandumului respectiv. Adică, acolo vorbim despre SUA și interesul României pentru Statele Unite este atât de ridicat încât chiar nu poți să te joci“ a spus Bogdan Chiriac, la ANTENA3.

NAȚIONAL constată că la întâlnirea cu Klaus Iohannis, președintele american Donald Trump a reușit să bifeze absolut toate punctele de interes, mai ales cele economice de pe agenda marilor companii americane. Cele care de altfel i-au și cerut Casei Albe să intervină pe lângă ”partenerul” de la București pentru a mai frâna din avântul investițiilor ”Made in China”.