Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Despăgubirile pentru condamnările și arestările nedrepte nu vor mai fi plătite de statul român, ci chiar de judecătorii și procurorii care sunt găsiți vinovați. De acum, aceștia sunt obligați să-și încheie polițe de asigurare, pentru a se garanta plata sumelor cerute în instanță.

Apariția obligativității judecătorilor și procurorilor de a-și încheia asigurări de răspundere civilă profesională obligatorie a fost urmată și de o superofertă pe piața de profil. Astfel, una dintre firmele de asigurări a lansat deja un produs special pentru magistrați, o asigurare pentru 12 luni cu limită de despăgubire de 100.000 de euro.

Contractul de asigurare poate fi semnat cu procurori sau judecători, în mod individual, sau colectiv de către parchete sau instanțe. Asigurarea respectivă va acoperi toate erorile judiciare din anul respectiv, precum și pretenţiile de despăgubire formulate împotriva asiguratului de către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în perioada de valabilitate a poliţei, determinate de erori judiciare săvârşite de asigurat într-o perioadă retroactivă, de maxim 3 luni.

Integral pe Naţional