Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Președintele Klaus Iohannis a trebuit să dea explicații și în SUA despre corupția din România și depre ceea ce vrea sau ce face Viorica Dăncilă. Iohannis nu s-a declarat deranjat. Dimpotrivă, s-a amuzat pe seama premierului. O vizită la Casa Albă este un eveniment de excepție. Mai ales când se întâmplă în proximitatea alegerilor prezidențiale.

Președinele României, Klaus Iohannis, a avut în cursul zilei de marți, 20 august, o întrevedere cu omologul său din Statele Unite ale Americii, Donald Trump. La capătul discuțiilor desfășurate la Casa Albă, șeful statului nu a ratat ocazia de a lansa un nou tir de ironii la adresa premierului Viorica Dăncilă, în contextul declarațiilor recente prin care aceasta din urmă critica modul în care Iohannis alege să se raporteze la parteneriatul strategic al țării noastre cu SUA.

„„Simpatică doamna premier, trebuie să mai studieze un pic arhitectura statului”, a reacționat Klaus Iohannis în momentul în care a fost chestionat în privința unui eventual raport transmis Guvernului după vizita de la Casa Albă, anunță GÂNDUL. Mesajul președintelui vine la scurt timp după ce Viorica Dăncilă afirmase că șeful statului ar fi trebuit să poarte discuții cu Executivul pe care aceasta îl conduce, înaintea vizitei diplomatice din Statele Unite ale Americii.

Premierul Viorica Dăncilă declarase, în contextul vizitei președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, în data de 20 august, că ar fi fost benefic ca șeful statului să discute în prealabil cu Executivul, amintește DIGI24. „Întotdeauna am fost adeptul consensului și trebuie să fie o cooperare între președinte-Guvern-Parlament. Cred că această discuție dl. președinte trebuia să o aibă și cu Guvernul, dar și cu Parlamentul. Este foarte important că președintele face această vizită, dar mult mai importante sunt rezultatele, ce obținem din această vizită“.

Pe de altă parte, preşedintele Trump a spus că în multe ţări corupţia este o problemă dificilă şi că ştie că şi în România există această problemă, anunță CAPITAL. El a adăugat că preşedintele Iohannis ”face o treabă foarte bună” în această privinţă. ”Cred că el este cel care poate rezolva problema”, a adăugat Donald Trump. România și SUA au o relație mai bună ca niciodată, a adăugat președintele american.

Președintele american Donald Trump a declarat marți seară că relațiile între SUA și România sunt mai bune ca niciodată, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Trump a evocat și posibilitatea unei vizite în țara noastră. Întrebat de jurnaliști dacă va veni în România, președintele american a răspuns că i-ar plăcea acest lucru. În privința momentului care va fi ales pentru vizită, Donald Trump a spus că: ”Este o chestiune pe care o vom discuta”.

Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat, la Casa Albă, o declarație comună privind întărirea relațiilor România-SUA. Potrivit documentului oficial, citat de COTIDIANUL, România și Statele Unite recunosc că „securitatea energetică este securitate națională”. Mai mult decât atât, cele două țări vor încerca să evite riscurile de securitate „care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”. Totodată, nu este uitată lupta împotriva corupției, iar „resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei”.

Klaus Iohannis a reușit să fie primit de două ori într-un singur mandat la Casa Albă, constată EVENIMENTUL ZILEI. Prima dată în 2017, fiind primul șef de stat est-european, acum cu trei luni înainte de alegeri. Moment în care o invitație la Casa Albă este mult mai mult decât un gest de curtoazie. Este o declarație politică.

Ușor de decriptat în condițiile în care principalii contracandidați ai săi, de la Viorica Dăncilă la Călin Popescu Tăriceanu, trecând prin Dan Barna, nu au acces nici măcar la un nivel de reprezentare decent în zona administrației americane.