Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Implozie totală în Guvernul Dăncilă. Planurile ascunse ale PSD după ruperea coaliției au fost devoalate. ALDE va ieși din Executiv, iar social democrații știu deja cu cine vor face majoritatea pentru a nu pierde Puterea. Viorica Dăncilă a demarat deja negocieri pentru formarea unei majorități atipice, pentru a menține în funcție Executivul până în luna decembrie.

Este din ce în ce mai clar că cei de la ALDE vor ieși de la guvernare, iar PSD se pregătește intens pentru a nu pierde puterea. Sunt deja negocieri dure pentru păstrarea majorității care să țină în funcție actualul Executiv până la alegerile prezidențiale. CAPITAL anunță că Viorica Dăncilă e decisă să nu restructureze Guvernul și i-a anunțat pe liderii PSD, în discuțiile interne, că majoritatea e prea subțire.

Alianța mai are o majoritate de doar patru voturi în Parlament, iar această aritmetică parlamentară reprezintă și argumentul invocat de Dăncilă pentru a nu purcede la o restructurare a Guvernului, așa cum solicită ALDE.

Premierul se teme că nu va avea destule voturi în Parlament pentru o nouă echipă guvernamentală și modificarea programului de guvernare. Mai mult, social democrații nici nu se gândesc să facă pe placul celor de la ALDE și Pro România. ‘Nu pot face Guvernul două partide de 10%, atributul este al PSD”, spun liderii partidului, conform ȘTIIRI PE SURSE.

Dacă stăm să dăm crezare surselor PSD, lucrurile sunt foarte bune, coaliția funcționează ca și până acum, dar trebuiesc puse la punct anumite lucruri legate de remanieri și programul de guvernare. Însă, afirmă ANTENA3, cei de la ALDE sunt nemulțumiți, spun că vor avea o întrunire decisivă la nivel intern ca să decidă dacă mai rămân sau nu la guvernare, întrunire care se va desfășura astăzi.

În acest moment, PSD speră doar că ALDE nu va face pasul ieșririi de la guvernare, însă nu este singura grupare care speră același lucru. Însă, dacă totuși Călin Popescu Tăriceanu va lua această decizie, PSD va purta negocieri cu membri ALDE pentru obținerea voturilor necesare menținerii Guvernului Dăncilă, susține JURNALUL NAȚIONAL. Ba, mai mult, deși Dăncilă a precizat public că exclude orice conlucrare cu Pro România, voci din PSD acreditează, în continuare, o posibilă alianță cu partidul lui Victor Ponta.

În timp ce gâlceava de la vârful coaliției PSD-ALDE este în toi, cu largul concurs al lui Călin Popescu-Tăriceanu și Viorica Dăncilă, Opoziția se pregătește pentru convocarea unei sesiuni extraordinare de foc a Camerei Deputaților, după ce liderii PNL au aunțat, la începutul săptămânii, că au strâns numărul de semnături necesar declanșării acestei proceduri, anunță EVENIMENTUL ZILEI. Reprezentanții opoziției sunt ferm convinși că Tăriceanu și ALDE nu vor pleca de la guvernare, în pofida tămbălăului iscat, ceea ce înseamnă că premierul Viorica Dăncilă dictează deocamdată care este linia în actul de guvernare.

În paralel, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au negociat, săptămâna trecută, o posibilă alianță parlamentară, susține G4MEDIA. Faptul că, în paralel, Ponta și Tăriceanu au discutat separat cu Dăncilă, a dus, inevitabil, la o tensionare a relațiilor dintre cele trei partide. Însă prim-vicepreședintele Pro România, Daniel Constantin, a respins categoric o alianță cu ALDE, caracterizându-l pe Călin Popescu Tăriceanu drept „rebut politic”.

Primul din Pro România care s-a închinat la auzul unei astfel de variante a fost Mihai Tudose. Personaj hâtru, fostul premier a luat peste picior alianța cu ALDE, propusă de Victor Ponta, amintește NAȚIONAL. „(…) E noaptea minții. Că ALDE are și așa prea multe față de ceea ce reprezintă… e problema PSD! Dar că a devenit și pețitoarea Pro România, parcă e cam muuuuult prea mult!!!“

Dar, să nu râdem de necazul lui Ponta, că nici pe la ALDE nu-s ape limpezi. Are și Tăriceanu epigonii lui, destui colegi care s-au săturat să-i cânte în strună. Și când te gândești că ăștia doi plănuiau acum ceva timp s-o facă din fentă pe Viorica Dăncilă… Niște amatori, au complotat împotriva premierului până s-au legat unul pe altul.

JURNALUL NAȚIONAL constată că începe să se devoaleze planul politic subteran al Opoziției, care are nevoie, cel puțin până la alegerile prezidențiale din această toamnă, de un guvern PSD-ALDE, de care să se folosească drept punte de atac în campanie. Pe de altă parte, dacă iese de la guvernare, ALDE se face arșice, iar Tăriceanu rămâne și fără protecție în fața procurorilor, și fără scaunul din fruntea Senatului. Așa că umilința îi fortifică tonusul și derapajul din bălării.

Președintele PSD i-a pus la colțul roșu pe amândoi pretendenții la titlurile de primadone ale unei coaliții noi, vânturate în moara numită dorință. PSD e condamnat să reziste până în 2020 iar Viorica Dăncilă joacă bărbătește. Nici nu are de ales, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Nimeni nu vrea, cu adevărat, să preia guvernarea. Păi, și atunci, nici nu trebuie mai multe explicații.

Deși nu insistă, Viorica Dăncilă pare cea mai bărbată din structura de putere a statului. Schimbarea ei la față e neașteptată, pentru unii. Cei trecuți prin viața politică știu că fermitatea e o carte care se joacă tare atunci când timpurile sunt tulburi.