Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Conform documentelor postate pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA, unde legea obligă firmele de lobby să declare contractele și sumele cu clienții interni și externi, Călin Popescu Tăriceanu a plătit servicii de lobby și consultanță anul acesta în America în valoare de 50 de mii de dolari și 170 de mii de euro.

Pe site-ul Departamentului de Jutiție al SUA figurează și un contract încheiat de PSD pentru Liviu Dragnea în vederea obținerii unei întâlniri cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, și a unor interviuri la CNN, contra sumei de 100.000 de dolari, anunță DIGI24. E vorba de bani plătiți de partide pentru președinții lor din acea perioadă.

Și premierul Viorica Dăncilă a folosit elicopterul pentru a se deplsa în Moldova și a generat rapid o serie de comentarii ironice pe subiectul lipsei autostrăzilor. Chestionată cu privire la sursa banilor necesari pentru închirierea elicopterului, Viorica Dăncilă a afirmat că aceștia ar fi bani privați, pentru că ar proveni de la partid, amintește CAPITAL. Claudiu Năsui arată însă de ce argumentația premierului este una greșită.

”De unde sunt banii de elicopter ai doamnei prim-ministru? Zilele trecute, ni s-a mai arătat o dată diferența între conducătorii politici și plătitorii de taxe și impozite. În timp ce noi facem ore în trafic, doamna prim-ministru a luat elicopterul pentru turneul ei. Ne-au luat banii ca să facă drumuri și autostrăzi și nu ne-au făcut nimic. În 2014 au introdus chiar taxe noi (supra-acciza) pentru a construi autostrăzi. Nu au făcut nimic. Noi am rămas cu taxele, ei au rămas cu banii pe care i-au spart pe pensii speciale și salarii. Aș fi tins să fiu de acord cu doamna prim-ministru dacă într-adevăr erau bani privați. Problema tocmai acolo este, că nu sunt deloc.

De unde au bani partidele? Nu cumva tot din banii noștri? Un român mediu plătește o groază de taxe și impozite: 45% din salariu la stat, din ce rămâne mai plătește TVA și accize la ce mai cumpără. Din banii aceștia tot mai mulți au luat calea partidelor. Dacă în 2016 subvenția pentru partide ne costa 16 milioane de lei, acum a ajuns să ne coste 269 de milioane de lei“.

Pe de altă parte, și președintele Klaus Iohannis aterizează astăzi la Washington DC pentru o vizită oficială la Casa Albă, cu două luni înainte de campania pentru prezidențiale. Vor fi trei mari teme pe agenda discuţiilor: problema vizelor, investiţiile SUA în Marea Neagră, frânate de PSD, şi prezenţa militarilor americani în România. „Se va face un pas în faţă pentru ridcarea vizelor“, susţin pentru ADEVĂRUL, surse diplomatice.

 Întâlnirea se desfășoară în plin scandal al numirii noului ambasador la București, dar și al amenințărilor companiei ExxonMobil că se retrage din perimetrul offshore de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.  Puțini contribuabili carpatini s-au întrebat despre costul vizitei.

ROMÂNIA LIBERĂ se întreabă dacă pentru un mandat de încă cinci ani, cu sprijinul din umbră al ministrului Economiei, România va ceda la pretenții, iar în loc de încasarea anuală a 6-8 miliarde dolari la buget se va alege din nou cu praful de pe tobă, în numele „sfântului“ parteneriat strategic, în care the winners take it all?

Aceasta în timp ce un adevărat ”butoi” cu pulbere este gata să se aprindă la granița sudică a României. Acolo unde, susține NAȚIONAL, Bulgaria trebuie să ”deconteze” într-un fel jocul ”la cacealma” cu care i-a încântat pe ruși atunci când le-a promis că vor termina pe teritoriul bulgăresc secțiunea la Turkish Stream 2, proiect transfrontalier inițiat și prin urmare și controlat de Gazprom.

Dar promisiunea bulgarilor a rămas la stadiul de propunere, astfel că de la Sofia se încearcă acum folosirea a tot felul de tertipuri inclusiv legislative, pentru ”internaționalizarea” acestui inevitabil conflict nu doar economic, ci cu o miză geo-politică absolut uriașă, care poate ”dinamita” practic în orice clipă această parte sudică a continentului european.

E greu să stabileşti cu Donald Trump care sunt provocările de securitate comune, dar – tranzacţional cum îl ştim – la comerţ echitabil şi parteneriate energetice e de-a dreptul redutabil. GÂNDUL se întreabă: în delegaţia oficială a președintelui Iohannis,compusă din doi consilieri (Bogdan Aurescu – politică externă şi Daniela Bârsan – comunicare), n-ar mai încăput şi un expert în economie? Dacă preşedintele Statelor Unite vrea să cumpere Marea Neagră, cine îi spune cât costă?