Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Elementele din România ale sistemului american antirachetă, instalate în baza de la Deveselu, care protejează Flancul Estic al NATO, au fost modernizate, a anunțat conducerea Alianței Atlantice. Procesul de modernizare a elementelor antibalistice din România s-a desfășurat de-a lungul verii anului 2019, derulându-se conform unui program care fusese stabilit încă din septembrie 2009.

„Actualizarea a vizat toate sistemele Aegis şi nu a conferit capacităţi ofensive sistemului Aegis Ashore. Operaţiunea s-a efectuat în cadrul abordării pe etape a apărării antirachetă a SUA din Europa, anunţată din septembrie 2009”, a transmis conducerea NATO. Unitatea de la Deveselu are statutul unei baze navale, întrucât ea găzduiește elemente ale scutului antibalistic al SUA, care sunt coordonate de Forțele Navale americane.

Baza de la Deveselu fusese inaugurată în anul 2016, iar finalizarea cu succes a procesului de modernizare a fost anunțată la începutul lunii august 2019. Implicit, elementele de la Deveselu ale scutului antibalistic au redevenit operaționale, ceea ce înseamnă că Forțele Terestre americane își vor retrage din România bateria de artilerie THAAD, care fusese trimisă provizoriu la Deveselu, pe timpul derulării acestui proces de modernizare.

Integral pe România Liberă