Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Conducerea Nuclearelectrica a prezentat un proiect inedit de diversificare a activității centralei nucleare de la Cernavodă, și anume producția unui izotop al cobaltului, chiar în reactoarele existente, care are aplicativitate medicală, în domeniul oncologic.
Iată mai întâi extrasul din prezentarea companiei pe marginea acestui subiect.

“O alta cooperare internationala recenta din luna iulie este incheierea unui MoU (memorandum de înțegere-n.red.) cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60. Acest MoU este neangajant si vizeaza evaluarea potentialului de a produce in reactoarele de la CNE Cernavoda Cobalt 60. Acest izotop este produs in reactoarele nucleare din cobalt 59. In prezent, la nivel global, exista 22 de reactoare care produc cobalt 60, dintre care 10 sunt CANDU, in Canada, Argentina si China. Tehnologia de producere a Co 60 a fost dezvoltata de Nordion si AECL Canada.

Explorarea posibilitatii de a produce acest izotop la Cernavoda este un mare pas inainte pentru industria nucleara din Romania de a valorifica inca unul din efectele benefice ale operarii de centrale nucleare, in acest caz pentru sistemul medical. Vrem sa devenim parte a comunitatii internationale de Co 60 pentru ca intelegem importanta pentru sanatate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezinta o diversificare pentru SNN si implicit inca o sursa de venit.

Integral pe economica.net