Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Devastat de peste cinci ani de război civil, între forțele proguvernamentale care luptă împotriva rebelilor huthi, Yemenul s-a cufundat și mai mult în haos odată cu preluarea Palatului Prezidențial din Aden de către separatiști, după mai multe zile de confruntări.

Forțele susținute de Emiratele Arabe Unite au preluat puterea la Aden, în weekend, punând în pericol eforturile Arabiei Saudite de a susține forțele guvernamentale yemenite. Separatiștii yemeniți au capturat poziții guvernamentale și militare importante în Aden, capitala de facto, deschizând calea unei secesiuni a sudului țării.

Luptele izbucnite săptămâna trecută în marele oraș din sudul Yemenului, soldate cu 40 de morți și 260 de răniți, potrivit surselor ONU, au opus partizanii independenței sudului Yemenului și unitățile guvernamentale, dezvăluind diviziunile din coaliția militară condusă de Arabia Saudită, care intervine din 2015 împotriva rebelilor huthi și pentru restabilirea puterii guvernului yemenit. Acesta a acuzat Emiratele Arabe Unite, unul dintre partenerii-cheie ai coaliției, că susțin separatiștii, în timp ce Riadul continuă să-l susțină pe președintele Hadi – o susținere mai mult simbolică, președintele Abd Rabbuh Mansur Hadi aflându-se în Arabia Saudită. Surse militare au declarat, pentru AFP, că separatiștii au capturat trei cazarme ale forțelor guvernamentale din Aden, unde puterea loialistă și-a stabilit sediul după ce capitala istorică a țării, Sanaa (în nord), a căzut în mâinile rebelilor huthi. În ultimele zile, guvernul yemenit a făcut apel la Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să „pună urgent presiune“ asupra partizanilor unui Yemen de Sud independent, „pentru împiedicarea escaladării militare“.

Integral pe România Liberă