Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viorica Dăncilă are o înțelegere secretă cu președintele Klaus Iohannis, din care acesta din urmă să-și securizeze accederea la un nou mandat de președinte al României. Acesta este motivul pentru care PSD riscă inclusiv să împingă ALDE în afara guvernării, nefiind luate în considerare niciuna dintre solicitările făcute de partenerii de Coaliție ai social-democraților din ultima perioadă.

O sursă politică din zona Puterii a dezvăluit, pentru JURNALUL NAȚIONAL, un scenariu mai mult decât halucinant care ar sta în spatele acestor mișcări rigide ale PSD: o înțelegere Iohannis- Dăncilă din care președintele se alege cu un nou mandat iar premierul să ajungă, eventual, viitorul comisar european din partea României.

Coaliţia aflată la putere stă pe un adevărat butoi cu pulbere, care riscă să explodeze în orice moment. După ședința Comitetului Executiv al PSD, de luni, social-democrații au decis să respingă toate solicitărle ALDE, referitoare la o restructurare guvernamentală și la o eventuală cooptare în arcul guvernamental a partidului Pro România, condus de Victor Ponta.

În ședința CEx PSD, Viorica Dăncilă le-a transmis colegilor de partid că a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu și că ALDE nu va ieși de la guvernare. În ciuda acestor asigurări, PSD se așteaptă ca ALDE să părăsească guvernul și social-democrații au discutat variantele pe care le au, susține COTIDIANUL. Liderii PSD consideră că ar putea merge mai departe cu un guvern fară o susținere majoritară în Parlament.

Tensiunile din coaliție sunt motivate, oficial, de opoziția ALDE față de rectificarea bugetară. De  fapt, Tăriceanu este deranjat de faptul că Dăncilă nu îl acceptă candidat unic al stângii la prezidențiale. Dăncilă este candidatul PSD la alegerile prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat într-un interviu pentru MEDIAFAX, că nu este de acord cu varianta remanierii expusă aseară după CEx-ul PSD de Viorica Dăncilă şi este de părere că Guvernul funcţionează acum „din inerţie”. Acesta a mai adăugat că partidul său nu şantajează PSD şi că nu doreşte să facă „parte dintr-o guvernare impotentă”.

„Pentru mine și pentru colegii mei nu funcțiile în Guvern sunt importante. Nici pe mine președinte al Senatului, că am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu dorește să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcția de președinte al Senatului. Complet greșit. Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit și alte expresii de genul “câinele nu pleacă de la măcelărie”, vedeți proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunț pe foarte mulți că colegii mei sunt vegetarieni”, a declarat Tăriceanu, citat și de DIGI24.

Viorica Dăncilă a venit imediat cu o replică dură după declarațiile lui Călin Popescu Tăriceanu. Premierul susține că liderul ALDE vorbește de impotență când se referă la miniștrii ALDE și nu la tot Executivul, anunță DIGI24. „Sincer mă surprinde această declarație ale domnului Tăriceanu. Eu cred că acest Guvern a obținut rezultate.

Domnul Tăriceanu are miniștri în Guvern. Probabil referirea este la miniștrii dumnealui, că nu poți să iei în ansamblu și să judeci toți oamenii dintr-un Guvern. Pentru mine sunt importante alte lucruri, nu să răspund domnului Tăriceanu. Este părerea dumnealui”, a declarat premierul Dăncilă, citată de EVENIMENTUL ZILEI.

În privinţa ultimatului ALDE care a ameninţat că iese de la guvernare dacă PSD nu restructurarează Cabinetul şi nu reîmparte ministerele, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat luni la finalul CEx a partidului că nu acceptă ultimatul, însă a vorbit cu Tăriceanu despre o remaniere, amintește ADEVĂRUL. „În primul rând PSD nu acceptă un ultimatul. Am discutat cu domnul preşedinte Tăriceanu despre programul de guvernare, despre restructurare, în CEx am discutat despre remaniere, nu avem în vedere o restructurare”, a afirmat Dăncilă.

Dar ALDE a transmis luni ca premierul Viorica Dancila trebuie sa vina pana pe 20 august cu un set de masuri legat de „o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa, amintește NAȚIONAL.

Astfel, data de 20 august poate fi decisivă pentru viitorul coaliției de guvernare. Dacă Viorica Dăncilă respinge, în continuarea, propunerea de restructurare a Executivului, ALDE are un motiv legitim pentru părăsirea coaliției, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Dacă PSD ar accepta planul ALDE de restructurare guvernamentală, ar fi necesar un vot în Parlament. Cum PSD și ALDE au o majoritate fragilă, pericolul care guvernul restructurat să nu strângă suficiente voturi este unul real.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce credeți că se va întâmpla dacă ALDE va părăsi alianța de guvernare? PSD va guverna cu un guvern minoritar, cu susținerea ALDE, PSD va coopta UDMR la guvenare sau Guvernul Dăncilă va fi demis?