Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cea mai importantă știre de ieri în scandalul Caracal a fost una care m-a lăsat cu gura căscată. DIICOT-ul și Poliția au dus la Casa groazei o aparatură sofisticată care să-i ajute să detecteze conținutul gropilor betonate. Tot satul așteaptă să afle rezultatul cercetărilor cu miraculosul ochean de privit în adîncul pămîntului și al betoanelor. Și, dacă nu găsesc nimic? Și dacă găsesc un camion de oase, România tot acolo se află, pe locul în care era în momentul în care a fost obligată să descopere și să accepte proporția corupției din instituții. În cazul de față, acest tsunami al corupției și al neprofesionalismului a spart ușile Poliției și ale parchetelor și ne-a lăsat să privim la polițai în chiloți, la procuori înfrățiți cu polițaii, la mafii locale îmbîrligate în jurul primarului, al procurorului șef și al polițiștilor.
Oare nu era mai bine ca în locul sofisticatului aparat de scanat gropile Ministerul de Interne sau Guvernul să fi trimis la Caracal și la Slatina un ochean de scrutat instituțiile publice? Să vadă ce-i stricat și ce merge, ce-i blocat și cine-i incompetent și corupt? Veți spune că un asemenea aparat nu există. Este adevărat, unul care să coste sute de mii de euro încă nu a fost inventat. Dar unul ieftin, cu care să putem depista starea instituțiilor din Caracal, din Slatina și din multe alte orașe ale României există. El se numește ”ochiul liber”. Se vede cu ochiul liber că instituțiile României de azi nu mai au nevoie de aparate de evaluat și de măsurat, ci de măsuri. Mai ieri-alaltăieri, primul ministru ieșea la rampă și ne anunța o schimbare de atitudine, un început de campanie care să mobilizeze toate sunt forțele. Unde sunt acestea? Unde este campania? Cu un aparat trimis să citească în gropi nu facem mare brînză. Iată ce afirma Viorica Dăncilă pe 31 iulie:

„România trebuie să depăşească foarte repede această criză a instituţiilor răspunzătoare de siguranţa cetăţeanului, să reparăm ce e de reparat, să înlocuim ce e de înlocuit, să le facem cât mai repede să funcţioneze, aşa cum ar fi trebuit să funcţioneze acum cinci zile şi, din păcate, nu au făcut-o. Trebuie să ne adunăm toate forţele – instituţii ale statului, forţe politice, ONG-uri, români – să luptăm împotriva criminalităţii, împotriva tuturor faptelor care ne pun în pericol siguranţa şi ne lezează drepturile fundamentale.”

Care sunt măsurile? Că șeful Poliției locale, după o carieră de speriat lumea, a ieșit la pensie ca un mare boier? Ce măsură este aia că faimosul Buda de la comanda Poliției a fost trecut la Poliția de Frontieră? Mă tem că acestea sunt doar sancțiuni, iar nu măsuri menite a schimba spectaculos starea lucururilor.

Integral pe CotidianulComentarii

Ecce Kurrupt Sigur, în domeniul ocaziilor fictive nu avem cu ce ne mândri dar pe frontul celălalt războiul ecce practic câștigat. Când înbuci cu poftă de la un capăt al cozonacului, până la urmă inevitabil ajungi și la capătul celălalt. Încetuc cu treabă bună cum zice și Cristian Homobuci...

13 august 2019 23:01

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.