Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Explozia rachetei rusești, produsă, săptămâna trecută, la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, ridică tot mai multe semne de întrebare legate de natura testului și ce s-a petrecut, cu adevărat, acolo. Singurele certitudini sunt legate de victimele exploziei: cinci fizicieni nucleariști ruși au murit în această explozie și au fost îngropați în Sarov, un oraș închis situat la 373 de kilometri de Moscova, unde sunt fabricate focoase nucleare. Alți trei ingineri au fost răniți și se află sub tratament.

Există deja suspiciuni că explozia s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară. Agenția nucleară de stat din Rusia, Rosatom, recunoaște, oficial, că oamenii de știință care au murit în accident, testau, conform BBC „un motor cu propulsie nucleară”. Experții ruși și occidentali consultați spun că, cel mai probabil, este vorba despre racheta „Burevestnik” (ori SSC-X-9 „Skyfall”, conform codificării NATO), o rachetă de croazieră intercontinentală, cu propulsie nucleară (și, implicit, rază practic nelimitată), capabilă, zic rușii, să păcălească orice sistem antibalistic din prezent.

Integral pe Digi24