Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Călin Popescu Tăriceanu pune o condiție fundamentală pentru ca ALDE să rămână la guvernare: el să fie candidatul unic al stângii la prezidenţiale. Iar ultimul sondaj îi dă dreptate. Având deja susţinerea lui Victor Ponta, liderul ALDE insistă, însă Viorica Dăncilă se opune, susține ADEVĂRUL. Ieri, Viorica Dăncilă s-a închinat la Târgovişte la moaştele Sfântului Nifon al Constantinopolului.

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj de opinie, efectuat în perioada 19 iulie – 5 august pe 1600 de persoane prin interviuri față în față la domiciliul acestora. Marja de eroare este de plus/minus 2,45% la un nivel de încredere de 95%.

Rezultatele sondajului sunt foarte proaste pentru PSD și Dăncilă, constată CURENTUL. La alegerile prezidențiale, președintele Klaus Iohannis, candidat al PNL ar fi votat în primul tur de 39% din totalul celor care ar merge la vot și au indicat o opțiune, urmat de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, candidatul ALDE la alegerile prezidențiale cu 18%, Dan Barna, candidatul comun al USR și PLUS în cadrul Alianței politice ”Alianța 2020 USR+PLUS” cu 17% și de premierul Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale cu 14%.

Preşedintele Klaus Iohannis este optimist în privinţa strângerii numărului de semnături necesar pentru participarea la prezidenţiale şi crede că PNL va aduna cel puţin numărul de susţinători de la alegerile din 2014, anunță GÂNDUL. „Sper să obţin număr suficient de semnături dar sunt optimist în această privinţă. PNL este foarte hotărât să facă o acţiune ca lumea şi credem, aşa cel puţin mi-a spus conducerea partidului, că ajungem la cel puţin numărul de semnături din 2014", a spus Klaus Iohannis, prezent sâmbătă în Piaţa Universităţii din Capitală.

În ceea ce privește clasamentul partidelor politice, sondajul CURS mai arată că acesta este condus de Partidul Național Liberal (PNL) cu 31%, urmat de Partidul Social Democrat cu 24% și Alianța 2020 USR+PLUS cu 20%. La mare distanță, susține FANATIK,  urmează ALDE cu 8%, Pro România cu 7%, PMP cu 5% și UDMR cu 4%. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, sâmbătă, că formațiunea pe care o conduce va depune în noua sesiune parlamentară o moţiune de cenzură.

Potrivit lui Orban, Partidul Național Liberal este pregătit să-și asume răspunderea guvernării. „Avem soluţii, avem oameni de calitate, vrem să readucem normalitatea, competenţa şi meritocraţia în funcţionarea instituţiilor publice şi în orice moment România are nevoie de noi, PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării“, a declarat Orban, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

Pe de altă parte, COTIDIANUL anunță că jumătate dintre români sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de prestația președintele Iohannis. Cel puțin așa arată cel mai recent sondaj de opinie dat publicității de CURS. Cercetarea aduce precizări și asupra gradului de mulțumire vis-a-vis de premierul Viorica Dăncilă. Aproximat 23% se declară mulțumiți și foarte nemulțumiți de prestația premierului Viorica Dăncilă, în timp ce 74% se declară nemulțumiți și foarte nemulțumiți de activitatea ei.

În urmă cu o săptămână, EVENIMENTUL ZILEI anunța, citând un sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM, că președintele Klaus Iohannis domină detașat clasamentul preferințelor electorale pentru prezidențialele de la finalul acestui an, fiind cotat cu 41,7% din opțiunile de vot. Pe locul doi, la mare distanță de președintele în funcție, se situează liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 13,8% din preferințele electorale, la o diferență de 27,9 procente de Iohannis.

Potrivit sondajului IMAS, locul trei în preferințele electorale ar fi adjudecat de Victor Ponta (12,9%), urmat de Dacian Cioloș (10,4%) și Dan Barna (9,4%). Șefa PSD se situează abia pe locul șase în preferințele românilor pentru Palatul Cotroceni, fiind creditată cu 7,5% din intențiile de vot.