Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În PSD, campania prezidențială redeschide un război mocnit, considerat, până acum o săptămână, stins. Viorica Dăncilă va fi, cel mai probabil, prezidențiabilul acestei formațiuni politice, însă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, dă semnalul că intră, la rândul ei, în această bătălie. Probleme majore apar și în interiorul Coaliției de Guvernare, întrucât ALDE a anunțat că va merge în aceste alegeri cu liderul său, Călin Popescu Tăriceanu.

Gabriela Firea a susținut, într-o declarație la un post de televiziune, că are șanse reale să fie aleasă în funcția supremă în stat, argumentând că "am un procent egal sau chiar un pic mai mare ca al domnului președinte Iohannis" în preferințele electoratului, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Aceasta imediat după ce Viorica Dăncilă şi-a asigurat sprijinul majorităţii filialelor PSD, cu excepţia Dolj, Olt şi Bucureşti, controlate de rivalii Paul Stănescu, Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea.

Dăncilă le-a cerut liderilor din teritoriu să tragă pentru partid la prezidenţiale, altfel PSD va pierde guvernarea. În schimb, Firea susţine că e singura care poate intra în turul doi. Premierul i-a pus pe baronii PSD să aleagă: fie trag pentru partid la alegerile prezidenţiale, fie vor pierde guvernarea - în cazul în care Viorica Dăncilă nu prinde turul doi, majoritatea PSD din Parlament, şi aşa şubredă, se va descompune, căci aleşii social-democraţi nu vor mai rămâne într-un partid muribund, susţine surse politice pentru ADEVĂRUL.

La sfârșitul săptămânii trecute, Firea a acuzat-o pe Dăncilă că a preluat pârghiile lui Liviu Dragnea prin care acesta a condus partidul, amintește JURNALUL NAȚIONAL. „E greu să lupți cu premierul care are toate mijloacele de convingere. Am intrat în competiție - candidat la candidatură - pentru că văd că lucrurile nu merg în direcția bună și pentru că mi-e teamă că vom pierde nu doar prezidențialele, ci și localele și parlamentarele. Și nu am vrut să fiu în situația când colegii îmi spuneau că sunt vanitoasă și mențin procentul de credibilitate din țară doar petru mine pentru la anul, la locale, și că nu sunt om de echipă”, susține primarul Capitalei.

PSD nu are doar probleme interne în legătră cu desemnarea candidatului pentru Președinția României. Ci și cu colegii de Coaliție. ALDE acuză, prin intermediul mai multor voci, că PSD suferă de “sindromul UDMR”, care, în turul al doilea, nu mai acumulează niciun vot peste ce a obținut în turul întâi. Mai mult, în toate sondajele interne operate în ultimul timp, singura persoană care s-ar putea califica în turul al doilea cu șanse de câștig ar fi Călin Popescu Tăriceanu.

Cu toate acestea, astăzi, Viorica Dăncilă va avea o întâlnire cu liderul ALDE, Căin Popescu Tăriceanu, dar și cu liderul PRO România, Victor Ponta. Scopul urmărit este acela de a-i convinge pe cei doi ca toate cele trei partide să susțină un singur candidat, evident, din partea PSD, afirmă ANTENA3. În acelaşi timp, ALDE poartă, la rândul lui, negocieri cu PRO România, în vederea susținerii lui Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce dinspre partidul lui Ponta sunt trase semnale porivit cărora ar fi preferată candidatura Gabrielei Firea, dar ca independent.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat duminică, întrebat despre o eventuală alianță cu partidul lui Călin Popescu Tăriceanu că nu are cum să susțină ALDE atâta timp cât este la guvernare. „Nu am cum să susțin ALDE cât timp ei sunt la guvernare și noi suntem în opoziție, că nu mai înțelege nimeni nimic. Pot să mă aliez cu cei din ALDE, dar nu cât sunt la Guvern. Dacă ies, da, pot să vorbesc cu ei să facem un grup mai mare.”, a declarat fostul premier, citat de DIGI24.

În aceste condiții, Eugen Teodorovici și-a anunțat duminică retragerea din cursa internă pentru alegerea candidatului PSD la prezidențiale. „M-am decis. Nu”, a declarat Eugen Teodorovici, la, întrebat dacă își menține candidatura în cursa internă a PSD pentru alegerile prezidențiale, relatează GÂNDUL. Oficial au rămas în competiția internă pentru prezidențiale: secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae.

Vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, spune că ar trebui ca la alegerile prezidențiale din 2019, dar și pentru locale și parlamentare să se creeze o alianță electorală între PSD, ALDE și Pro România, care să ofere o „alternativă la ce e acum la Palatul Cotroceni”, un fel de „nou USL”, care să țină cont de cel mai bine plasat candidat, arată CAPITAL. Ea a afirmat, duminică seara, că premierul Viorica Dăncilă nu are cum să fie candidatul social-democraţilor de succes la alegerile prezidenţiale câtă vreme nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului.

Potrivit unor surse citate de ADEVĂRUL, Gabriela Firea va ameninţa în CEx că ia în calcul o candidatură independentă la prezidenţiale, deşi riscă să-si încheia cariera in PSD, şi chiar în politică. „Dăncila chiar l-a dat ca exemplu pe Sorin Oprescu, care stătea foarte bine în sondaje ca primar general, dar care s-a făcut de râs la prezidenţialele din 2009, când a scos 3%. Dacă Firea va candida independent, va fi automat exclusă din partid, deci tot ca independent va trebui să candideze şi la Primăria Capitalei, daca mai vrea un mandat. E un risc mare pentru Firea“, susţin surse din conducerea PSD.

Spectacolul la care se pretează liderul social-democraților în aceste zile este de cea mai joasă speță, constată NAȚIONAL. Cine i-o fi băgat în cap Vioricăi Dăncilă că plimbatul prin țară, pe la filialele județene, se numește plus de imagine sau că i-ar garanta succesul la alegerile prezidențiale a luat-o, de fapt, la mișto. Fără delicatețe și fără termeni academici, căci nu e cazul. Mie îmi lasă impresia că Viorica Dăncilă este plimbată de colo-colo ca să râdă lumea de ea, timp în care crede că partidul o iubește și o va vota până va ieși președintele României. Total fals.