Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România afirmă că solicitarea Ministerului Justiţiei adresată asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor de a trimite puncte de vedere cu privire la rapoartele GRECO reprezintă, în realitate, o amânare nejustificată a aplicării acestora şi, prin urmare, o lipsă de conformare faţă de recomandările GRECO din partea puterii executive.

„Este de notorietate, nu numai în România, ci practic în întreaga lume, că modificările aduse în perioada 2018-1019 «legilor justiţiei» au determinat numeroase încălcări ale cerinţelor minimale ale statului de drept în România”, notează un comunicat de presă al Asociaţiei Forumul Judecătorilor, care menţionează că acest fapt a fost constatat, de mai multe ori, de Comisia de la Veneţia, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar şi de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene şi alte entităţi ale Uniunii Europene.

În 2017 şi 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ modificările esenţiale conţinute de aceste proiecte, iar adunările generale ale instanţelor judecătoreşti şi parchetelor au respins cvasiunanim toate aceste proiecte (peste 90% din adunările generale). Totodată, existră memorii şi rezoluţii semnate de magistraţi, precum şi protestele pe scările instanţelor sau prin suspendarea activităţii, prin care s-a cerut retragerea proiectului de modificare a „Legilor justiţiei”.

Integral pe Naţional