Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O firmă românească specializată în produse de înaltă tehnologie exportă, în țări din patru continente, echipamente destinate antrenamentului piloților civili și militari.

Orașul Măgurele de lângă București este cunoscut mai ales în domeniul fizicii nucleare și al laserilor. Mai puțini știu că aici funcționează o companie, înființată în ultimii ani ai comunismului, denumită Simultec. Firma din Măgurele construiește simulatoare pentru antrenamentul piloților și al militarilor, simulatoare pe care le livra în trecut Armatei Române și pe care le exportă, acum, în Statele Unite, în Europa, Asia și Africa.

Înainte de anul 1989, Simultec era subordonată institutului de cercetare INCREST. În acea conjunctură, la Măgurele s-a produs simulatorul pentru avioanele de luptă IAR 99 ale României. Acela a fost primul simulator de zbor realizat într-o țară din Blocul Estic.

„Toți piloții din lume, atât civili cât și militari, sunt obligați să se antreneze pe un simulator, înainte să urce în cabina unui avion. În România, toți piloții militari se antrenează pe simulatoare produse de Simultec”, ne-a declarat Florin Maican, director de cercetare – dezvoltare la Simultec, fost ofițer inginer în Forțele Aeriene ale României.

Integral pe România Liberă