Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În PSD domneşte haosul. Partidul este divizat din cauza candidatului la prezidenţiale: Viorica Dăncilă, Gabriela Firea sau Călin Popescu Tăriceanu? Din exterior, partidul e atacat de Adrian Năstase, dar şi de foştii „reformişti“ Adrian Ţuţuianu şi Mihai Tudose, trecuţi în tabăra lui Victor Ponta, cel care arbitrează, de pe margine, deocamdată, lupta pentru Cotroceni.

Conducerea PSD se reuneşte marţea viitoare, la Palatul Parlamentului, pentru a decide propunerea de candidat la alegerile prezidenţiale, care urmează să fie validat în cadrul unui congres al partidului anunţat pentru data de 3 iulie, anunță ANTENA3. Preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a declarat săptămâna trecută că, în cazul în care partidul îi va cere, va candida la alegerile prezidenţiale, dar, "în acest moment, opţiunea sa este de a merge 'în spatele altui candidat'".

Sunt mai multe nume vehiculate, dar un singur lucru cert e că PSD va avea un candidat propriu. Ședința are loc în contextul în care Adrian Năstase, fostul premier, a transmis un îndemn la formarea unei alianțe pentru consolidarea poziției partidului în vederea alegerilor prezidențiale.

Liderii de filiale sunt împărţiţi în trei tabere: unii o vor pe Viorica Dăncilă candidat la alegerile prezidenţiale, pentru că oricum nu au altă variantă. Însă, în viziunea taberei pro-Dăncilă, e important e ca PSD să vină cu propriul candidat, astfel încât „armata“ social-democrată să se mobilizeze în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor, susține ADEVĂRUL. Alţi baroni locali, în frunte cu Paul Stănescu şi Dumitru Buzatu, o vor pe Gabriela Firea candidat, invocând că, pe baza notorietăţii, e singura care ar putea intra în turul doi cu Iohannis.

Mai există şi organizaţii care ar vrea ca PSD să-l susţină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru Cotroceni, astfel încât PSD să nu bifeze o nouă înfângere ruşinoasă, după europarlamentare. Susţinătorii lui Tăriceanu cer şi consolidarea relaţiei cu ALDE, astfel încât cele două partide să meargă împreună şi la alegerile de anul viitor. Potrivit unor surse din partid, citate de ADEVĂRUL, mai mulţi lideri din ţară se tem că Tăriceanu va rupe coaliţia de guvernare în cazul în care nu va primi sprijinul PSD pentru prezidenţiale. Voci din PSD susţin că partidul s-ar putea rupe după prezidenţiale: unii parlamentari negociază intens cu Victor Ponta, susţin sursele citate.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a amânat pentru 29 iulie deciziile pe Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în urma sesizărilor de neconstituţionalitate depuse de opoziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. Miza este una mare, afirmă DIGI24, pentru că are legătură inclusiv cu rămânerea PSD la guvernare. Baronii care până acum s-au opus ieșirii PSD de la guvernare s-ar fi declarat dispuși să provoace în toamnă căderea Guvernului Dăncilă, dar după ce vor fi siguri că au fost adoptate codurile în forma care îi scapă de problemele penale.

Mai mulţi baroni locali din PSD s-ar fi arătat dispuși să sprijine o revoltă anti-Viorica Dăncilă, astfel încât aceasta să nu poată candida la prezidențiale, dinamitând șansele partidului de a intra în al doilea tur al alegerilor și, implicit, înlocuirea sa din fruntea partidului.

În ciuda luptelor încrâncenate care se dau între PSD, ALDE şi ProRomânia pentru stabilirea unui candidat comun care să aibă şanse reale de a trece de primul tur, bătălia pentru scaunul de preşedinte este, în foarte mare măsură, tranşată, susține ADEVĂRUL. „Preşedintele constatator“ şi-a conservat cu pricepere şi cinism baza electorală, mimând o opoziţie faţă de PSD. De la episodul cu geaca roşie, Klaus Iohannis s-a mulţumit să privească pasiv atacul furibund al PSD-ului ce a vizat statul de drept şi democraţia, conştient fiind că toată frustrarea generată de Dragnea&Co nu este altceva decât un câştig electoral pentru el.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Cine ar trebui să fie candidatul PSD la prezidențiale? Viorica Dăncilă, Gabriela Firea sau altcineva?