Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Se rupe coaliția. Șeful PSD nu mai are scăpare. Este un cutremur imens pe scena politică ceea ce va duce la o situație alarmantă pentru putere. Nu va mai avea majoritate în Parlament, iar legile nu vor mai putea trece fără negocieri extrem de dure. UDMR a rupt protocolul de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE. Liderii Uniunii sunt nemulțumiți că înțelegeri punctuale nu au fost îndeplinite, iar colaborarea cu social-democrații a nemulțumit comunitatea, afectând potențialul electoral al UDMR în mod serios, afirmă CAPITAL.

Liderii UDMR s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a rupe protocolul de colaborare parlamentară cu PSD. Pretextul: scandalul mormintelor din Valea Uzului. Motivul real: nemulţumirea electoratului maghiar faţă de colaborarea UDMR-PSD, partid grav afectat de încercările lui Liviu Dragnea de a scăpa de Justiţie. Potrivit unor surse politice, citate de COTIDIANUL, există mari şanse ca UDMR să nu treacă pragul electoral.

Potrivit sondajelor comandate de UDMR, formaţiunea maghiară abia atinge pragul de 4%. Numai o mobilizare pe ultima sută de metri i-ar scoate pe maghiarii nemulţumiţi la urne. Surse din conducerea partidului au explicat pentru ADEVĂRUL că liderii UDMR au primit foarte multe mesaje critice din partea electoratului despre colaborarea cu PSD şi în special cu Liviu Dragnea. Astfel, Kelemen Hunor încearcă să salveze situaţia printr-o mişcare de imagine: ruperea protocolului cu PSD cu două zile înainte de scrutin.

Totuşi, pentru a se despărţi în condiţii amiabile de PSD, cu care a avurt o relaţie foarte bună în ultimii doi ani şi jumătate, Kelemen Hunor a găsit pretextul scandalului din Valea Uzului. UDMR reclamă existenţa unei duble măsuri a autorităţilor române în scandalul cimitirului. Mai precis, liderii maghiari sunt nemulţumiţi că autorităţile judiciare nu au declanşat cercetări şi faţă de decizia Primăriei Dărmăneşti de a amplasa crucile eroilor români pe locul în care UDMR susţine că ar exista rămăşiţele militarilor maghiari, arată HOTNEWS.

Așa că liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că protocolul de colaborare u PSD a rămas fără obiect din cauza Guvernului, arată GÂNDUL. „Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât şi politic. Solicităm Guvernului să înlăture construcţiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului şi să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmăneşti şi ale celorlalţi autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor.

Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susţine nici o iniţiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE rămâne fără obiect“.

Distanțarea UDMR de PSD-ALDE lasă Coaliția de guvernare cu o majoritate foarte fragilă. Astfel, aceasta se poate baza pe 239 de voturi, cu cinci în plus față de cele 234 câte are nevoie. Conform practicii parlamentare, amintește ROMÂNIA LIBERĂ, majoritatea deputaților Minorităților (17 mandate) votează alături de PSD-ALDE. Astfel, dacă toți parlamentarii se prezintă la muncă PSD-ALDE-Minorități are avea o majoritate de 256 voturi.

Practic, constată NAȚIONAL, UDMR  face ce a făcut din totdeauna. Strânge cu ușa pe oricine îi iese în cale, nerușinându-se chiar să duca totul la stadiul de șantaj pe față. În același timp, e și o tactică a UDMR ca în funcție de rezultat și schimbări să fie deschiși la orice alianță. Protocolul e suspendat și, prin urmare, sunt deschiși la orice reconfigurare a Parlamentului.