Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liviu Dragnea a declarat că va anunţa candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale, duminică seară, imediat după alegerile europarlamentare. Anunțul său a stârnit însă nemulțumire în interiorul partidului, în special în rândul baronilor locali, dar și în interiorul coaliției de guvernare PSD- ALDE. Preşedintele ALDE a precizat că există un plan cu privire la o candidatură comună a celor două partide.

Mai mulți baroni locali ai social-democraților spun că preşedintele PSD, Liviu Dragnea va putea face acest anunț doar în condiţiile în care, conform statutului, candidatul partidului trebuie ales în urma unui congres. Contactaţi de DIGI24, mai mulţi lideri ai PSD au precizat că doar în forurile statutare ale partidului poate să fie ales candidatul partidului pentru alegerile prezidenţiale.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu a declarat pentru EVENIMENTUL ZILEI că interpretarea declaraţiei lui Liviu Dragnea a fost „excesivă” şi că „domnul Dragnea a anunţat o intenţie pe care o va manifesta în raport cu organismele de decizie ale PSD. Niciun membru PSD nu are vreo interdicţie de a candida şi poate să-şi facă cunoscută această intenţie oricând doreşte.

Cred că acesta e şi cazul declaraţiei domnului Dragnea, urmând ca după ce se va anunţa sau îşi va anunţa intenţia de candidatură sau va anunţa numele celui care intenţionează să candideze va trebui să introducă în dezbaterea forurilor decizionale ale PSD aceste candidaturi anunţate şi intenţiile acestea de a candida”.

Liderul PSD Bistriţa, Radu Moldovan, spune, de asemenea că nu ştie de nicio consultare între Liviu Dragnea şi liderii de partid pe subiectul candidatului la prezidenţiale. Întrebat dacă va exista cu siguranţă un congres, Moldovan a declarat, citat de LIBERTATEA. „Eu bănuiesc că da, de fiecare dată statutul PSD a fost respectat. Nu ştiu ce va anunţa domnul Dragnea, am văzut şi eu ştirile, aştept cu mare interes ziua de duminică seară”.

Și vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, susține că doar Congresul decide candidatul la prezidențiale, iar orice altă abordare „ar putea face mult rău partidului”. „Există legea fundamentală a partidului, Statutul. Orice membru are dreptul de a alege și de a fi ales. Discuția despre candidatul partidului la prezidențiale trebuie făcută în Comitetul Executiv și apoi în Congresul PSD. Orice altă abordare în afara acestui cadru ar putea să facă mult rău PSD. Acest lucru trebuie făcut din respect pentru sutele de mii de membri ai partidului nostru, din respect pentru munca lor”, a declarat Marian Oprișan, citat de G4MEDIA.

Opinia vicepreședintelui PSD, Marian Oprișan, vine în contextul în care liderul partidului, Liviu Dragnea, a spus că va anunța duminică dacă va candida la prezidențiale. Liviu Dragnea a declarat marți într-un interviu pentru ADEVĂRUL că va anunța duminică seară, imediat după alegeri, dacă va candidala la alegerile prezidențiale din această toamnă. Anunțul lui Dragnea va veni deci imediat după aflarea primelor rezultate de la alegerile europarlamentare din 26 mai și cu o zi înainte de verdictul final din procesul de corupție de la Curtea Supremă.

Ulterior, constată COTIDIANUL, el a adăugat că susţine în continuare ca alianţa PSD - ALDE să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale din toamnă, precizând că duminică seară nu va face un anunţ „spectaculos”.

Călin Popescu Tăriceanu încă speră să obțină în cele din urmă suportul PSD pentru prezidențiale, dar trimite și săgeți otrăvite subtile, prin care să arate cartonașul galben partenerului de coaliție, constată CAPITAL. Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că nu a înţeles că anunţul liderului PSD Liviu Dragnea ar fi unul care vizează o candidatură proprie la prezidenţiale. Preşedintele ALDE a precizat că există un plan cu privire la o candidatură comună a celor două partide.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri într-un interviu că, în opinia sa, anunțul pe care îl va face Liviu Dragnea dumnică seara despre candidatura la prezidențiale nu este neapărat legat de numele președintelui PSD, afirmă DIGI24. Tăriceanu a precizat că el nu a renunțat la gândul de a candida la alegerile prezidențiale de la toamnă.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat dacă Tăriceanu crede în candidatura proprie și cum l-a simțit pe acesta, dincolo de ceea ce a declarat în fața camerelor, anunță DCNEWS.  „Fiecare partid urmează să își formalizeze candidatul la prezidențiale, ca urmare a unui Congres. Dar asta nu înseamnă că în urma negocierilor ce vor urma nu se poate decide în Coaliție să fie un singur candidat la prezidențiale, sprijinit de cele două partide. Aceste lucruri nu se exclud. Cel mai bine plasat de la ALDE este domnul Tăriceanu, iar de la PSD domnul Dragnea. Rămâne să se aleagă dintre cei doi”, a concluzionat Bogdan Chirieac.