Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Președintele PSD Liviu Dragnea va avea probleme mari după alegerile europarlamentare. Calculele politice prevestesc un viitor sumbru pentru liderul PSD, partid care deocamdată conduce în preferințele electoratului. O serie de declarații făcute de fostul președinte Traian Băsescu, dacă se adeveresc, nu vor fi pe placul lui Liviu Dragnea.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, consideră că alegerile europarlamentare ar putea conduce la schimbarea raportului de forțe în Parlament, anunță CAPITAL. El consideră că dacă PNL și PMP vor obține cumulat un scor peste cel al PSD, atunci partidul de guvernământ își va pierde legitimitatea, iar Liviu Dragnea își va încheia cariera politică.

„Sunt alegeri care vor schimba raportul de forțe între partide. Orice procent sub 46% este grav, dar dacă vor lua sub 30% va fi vai de capul lui Dragnea. Dacă PNL+PMP vor obține cumulat peste PSD, vor avea o problemă foarte gravă pentru că și-ar pierde legitimitatea: cum vor mai spune ei că așa i-a mandatat electoratul.”, a declarat Traian Băsescu.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, PSD ar fi formațiunea care ar câștiga cele mai multe locuri în Parlamentul din Strasbourg. PSD ar obține 31 la sută și continuă să domine clasamentul, arată ultimul sondaj CURS. EVENIMENTUL ZILEI remarcă însă că președintele PSD Liviu Dragnea obține mai puțin de jumătate din voturile partidului, 15 la sută, cu două procente mai puțin decât în urmă cu două luni.

În ceea ce privește partidele, potrivit sondajului CURS, dacă duminică ar avea loc euroalegeri șapte partide ar atinge pragul electoral. Față de luna trecută, opțiunile electoratului diferă sensibil. PSD ar obține 31%, PNL- 23%, Alianța USR+PLUS- 13%, ALDE-10%, Pro România-8%, PMP-6% și UDMR cu 5%.

În comparație cu sondajele anterioare, observă DIGI24, PSD a scăzut, în timp ce liberalii și ALDE au crescut ușor. În ceea ce privește Alianța 2020, USR și PLUS au cumulat procentele pe care leau obținut separat. Pro România stagnează, iar PMP, după intrarea oficială a lui Traian Băsescu pe lista pentru europarlamentare, a crescut. Dacă prezența la vot va fi mare, este posibil ca UDMR, care se află la limita pragului electoral, să rateze, în premieră, intrarea în PE.

În ceea ce privește clasamentul candidaților la alegerile prezidențiale, preşedintele Klaus Iohannis pleacă favorit în cursa pentru Cotroceni, deşi este în scădere faţă de luna ianuarie, arată sondajul CURS. Pe locul doi se clasează Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PSD Liviu Dragnea e abia la jumătate din scorul partidului, anunță ADEVĂRUL. Cota preşedintelui Klaus Iohannis a scăzut de la 41% în ianuarie la 36% în martie.

Urmează la mare distanţă preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu cu 23%. O uşoară scădere, de la 17% la 15% se înregistrează şi în dreptul liderului PSD, Liviu Dragnea, care e la jumătate din cota partidului pe care îl conduce autoritar. Fostul premier Dacian Cioloş stagnează în preferinţele electoratului la 9%. Măsurată prima dată de la anunţul unei posibile candidaturi la prezidenţiale, comisarul Corina Creţu (Pro România) se află deocamdată sub procentele partidului pe care îl reprezintă cu doar 6%.