Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

PSD și PNL, principalele formațiuni de pe scena politică, sunt în cădere liberă în preferințele electoratului. Dacă în cazul PSD, care este la guvernare, căderea este bruscă și explicabilă, principalul partid de opoziție scade lent, dar fără oprire, la limita psihologică.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar obține 33%, urmat la mare distanță de PNL cu 20%, potrivit celui mai nou sondaj CURS, citat de COTIDIANUL. Conform aceluiași sondaj, ALDE și Pro România au câte 9% în intențiile de vot, iar USR – 7%. PSD se confruntă cu o cădere însă. În aprilie PSD era la 39%, în iunie la 37%, în septembrie tot la 37%, iar în noiembrie a ajuns la 33%. Și liberalii își continuă descreșterea. Dacă în mai aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar septembrie au ajuns la 22%. În noiembrie PNL a căzut la pragul psihologic de 20%.

Pe de altă parte, partidul condus de Liviu Dragnea a coborât sub pragul de 25%, arată sondajul IMAS pe luna noiembrie comdandat de USR şi obţinut de ADEVĂRUL. PNL e într-o uşoară creştere (23%), în timp ce USR are aproape 15%. Partidul lui Dacian Cioloş sare puţin de 8%. Aşadar, o alianţă între USR şi RO+ ar trimite cele două partide în ceafa PNL. Formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu atinge aproape 12%.

Aproape 70% dintre români cred că Executivul Dăncilă ar trebui schimbat, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda PMP, afirmă ZIUA VECHE. Tot 70% însumează şi procentul românilor care nu au încredere în Liviu Dragnea. Viorica Dăncilă e aproape de şeful său de partid la capitolul neîncredere. BCS a fost unul dintre puţinele institute sociologice care au prezentat date corecte la alegerile prezidenţiale din 2014.

În acest timp, constată NAȚIONAL, Călin Popescu Tăriceanu insistă să fie candidat comun PSD-ALDE la prezidenţiale. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică, la şedinţa Consiliului Naţional al PSD că ALDE este ”un partener corect, un partener loial” pentru social-democraţi şi consideră că cele două partide pot să câştige alegerile prezidenţiale şi să-l învingă pe Klaus Iohannis. După ce și-a terminat discursul, a fost aplaudat şi le-a urat sărbător fericite social-democraţilor, Tăriceanu a revenit cu un mesaj: ”Încă ceva, am uitat ceva important. Cred că împreună putem să câştigăm alegerile prezidenţiale şi să-l învingem pe Iohannis”.

Majoritatea PSD-ALDE, deja fragilă, mai pierde un deputat. Deputatul Octavian Petric și-a anunțat, duminică, plecarea din PSD, afirmând că va activa în Pro România,  formațiunea lui Victor Ponta, anunță COTIDIANUL. El a spus că a luat această decizie deoarece nu se mai regăsește în PSD, „care nu mai reprezintă interesele românilor”. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a solicitat, duminică lui Florin Iordache să depună o plângere penală pentru înaltă trădare pe numele şefului statului, Klaus Iohannis, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Iohannis, care trădează interesele României, spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România nu este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE. Acesta este act de trădare naţională, a intereselor naţionale ale acestei ţări practicat de Klaus Werner Iohannis.

Domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache (…) şi cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, vă rog ca, după Anul Nou, să depuneţi acea plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis”, a spus Dragnea, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD. Dragnea are nevoie de votul a 2/3 dintre parlamentari ca să-l pună sub acuzare pe Iohannis.

Liviu Dragnea, citat de EVENIMENTUL ZILEI, a dezvăluit, duminică, după Consiliul Național al PSD că mai are un dosar penal, care ar avea legătură cu vizita în SUA. „Apropo, Călin, (Călin Popescu Tăriceanu, n.r.), știi că ne-au mai făcut câte un dosar. La mine este legat de vizita în SUA. Eu îi spun domnului procuror Uncheșelu, cu foarte mare drag: îi spun să meargă în continuare, dar îi spun și unde va ajunge: la un ambassador. Și atunci să-l văd dacă îl țin genunchii, că dacă nu, o să aibă o mare problemă”,a precizat Dragnea.

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la ședința Comitetului Național PSD, că vrea musai Ordonanță de Urgență pentru amnistie și grațiere, anunță GÂNDUL. „De ce cuvintele amnistie sau graţiere reprezintă blasfemie? Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte. Nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ALDE are şi această obligaţie, să repare nedreptăţile. Nu mai ezitaţi. Ieşiţi din capcana că amnistia şi graţierea sunt date pentru mine“, a îndemnat Dragnea în şedinţa Consiliului Naţional al PSD.

ADEVĂRUL notează că în cazul în care Guvernul ar adopta o asemenea ordonanţă, Liviu Dragnea ar scăpa şi de dosarul în care a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în primă instanţă (graţiere), dar şi de sentinţa definitivă la doi ani cu suspendare primită în dosarul Referendumul (amnistie).