Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Relația dintre PSD și ALDE este din ce în ce mai complicată, iar tensiunea a atins cote impresionante. Acum însă nu mai e de joacă, pentru că e vorba de bani. De foarte mulți bani, pe care, cel puțin deocamdată, PSD și ALDE nu s-au înțeles cum să-i împartă. Totul pleacă de la Legea bugetului de stat, pe care PSD o pregătește în mare secret. Taina este atât de mare încât nici partenerii de la ALDE nu știu care vor fi elementele definitorii ale bugetului.   

Surse din ALDE, citate de EVENIMENTUL ZILEI, au declarat că această situație este aberantă. „Am tot încercat să aflăm principiile Bugetului, dar la el lucrează doar Vâlcov și Teodorovici. Noi aflăm doar frânturi de informație și apoi ne cer votul, dar să vedem cum o să fie”, a precizat un parlamentar ALDE. Conform unei teorii, motivul pentru care PSD ar ține totul ascuns este reprezentat de o eventuală candidature a lui Tăriceanu la prezidențiale.

El își dorește să intre în cursa pentru Cotoceni și ar încerca să direcționeze bani către oamenii ALDE, în așa fel încât aceștia să aibă fonduri pentru contribuția la campania electorală. PSD ar fi înțeles această strategie și încearcă să lase ALDE fără bani, tocmai pentru ca Tăriceanu să fie obligat să accepte un candidat unic al coaliției, iar acesta să vină de la PSD.

Există și alte motive de nemulțumire între PSD și ALDE, anunță ADEVĂRUL. După ce PSD a anunţat că doreşte emiterea unei ordonanţe pentru modificarea codurilor penale, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că social democraţii fac acest lucru din „alte considerente”. În acest context, Tăriceanu a mai afirmat că ”acest stil de a sesiza CCR pentru orice lege a devenit o practică regretabilă”.

„Nu cred că se poate ignora (decizia CCR potrivit căreia Guvernul nu poate modifica o lege aflată deja în dezbatere în Parlament - n.r.), dar probabil sunt alte considerente. Trebuie să vedem. Și eu sunt de părere că dacă lucrurile se tărăgănează și nu e către noi... După cum vedeți nu există lege la care să nu se facă sesizare la CCR. Am transformat CCR în arbitru politic al disputelor din România”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Când e vorba de bani, nici măcar în interiorul PSD nu este liniște. COTIDIANUL  amintește că liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, luni, că Fondul de Investiții Locale va avea alocate 10 miliarde de euro. Premierul Viorica Dăncilă l-a contrazis, miercuri, pe șeful partidului, declarând că bugetul va fi de doar 10 miliarde de lei.  
 
„Noi trebuie să avem în vedere şi dezvoltarea oraşelor, dar să ţinem cont şi de mediul rural. Eu cred că este foarte important şi am văzut că avem acest PNDL1 şi PNDL 2 a avut succes, două programe care au avut succes. Am văzut că s-au plătit toate facturile legate de PNDL dar trebuie să găsim şi alte oportunităţi de a dezvolta localităţile rămase în urmă şi tocmai în acest sens avem această abordare, pentru că acest fond de investiţii locale, care are alocată o sumă de zece miliarde de lei.

Votul pe legea pensiilor a fost amânat în Camera Deputaților, după ce PSD a pierdut majoritatea și nu a obținut sprijinul UDMR. Și dezbaterile privind bugetul de stat pe 2019 au fost amânate, tot din cauza problemelor majorității. Bugetul ar putea fi votat în ianuarie 2019, susține ROMÂNIA LIBERĂ. Majoritatea în Camera Deputaților este de 165 de deputați iar PSD și ALDE au în prezent doar pe 163 de voturi. Însă, UDMR a condiționat votul la legea pensiilor de acceptarea unor amendamente ale Uniunii.

În septembrie anul acesta, Guvernul Dăncilă a aprobat rectificarea bugetară chiar în lipsa unui aviz al CSAT, care are caracter consultativ. Însă, în vară, PSD avea încă majoritate și guvernanții au ignorat lipsa avizului. Acum, însă, problema de fond nu este lipsa avizului CSAT ci faptul că majoritatea parlamentară depinde de UDMR, iar PSD nu și-a asigurat, încă, sprijinul Uniunii, afirmă GÂNDUL.

Odată aprobată de Guvern, Legea bugetului trebuie votată de plenul reunit al Parlamentului. În contextul în care liberalii vor depune o moțiune de cenzură, UDMR face obișnuitul joc la două capete, negociind cu toate părțile pentru a-și maximiza profitul.