Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Războiul de la vârful PSD este departe de a se domoli, în pofida excluderii baronilor Adrian Țuțuianu (Dâmbovița) și Marian Neacșu (Ialomița) –, în condițiile în care președintele PSD Liviu Dragnea pregătește noi epurări și maziliri care-i vizează, în principal, pe vicepremierul Paul Stănescu (Olt) și pe primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit surselor EVENIMENTUL ZILEI, vendetele s-ar putea rostogoli, într-un viitor apropiat, și asupra lui Marcel Ciolacu (Buzău) și Mihai Tudose (Brăila), dacă vor continua să susțină și să alimenteze fronda anti-Dragnea. CEx-ul de vineri va pune sub lupă remanierile – nu sunt excluse și alte „subiecte”, în eventualitatea în care tensiunile interne vor degenera din nou, iar Gabriela Firea va participa la ședință -, vicepremierul Paul Stănescu urmând să fie debarcat din Cabinetul Dăncilă.

Aceasta după ce Comitetul Executiv Național de luni al PSD a stabilit excluderea lui Adrian Țuțuianu și a lui Marian Neacșu. Cu 53 de voturi pentru și doar nouă împotrivă, cei doi au fost excluși din PSD, la solicitarea președintelui partidului, Liviu Dragnea, anunță GÂNDUL. Votul pentru excluderea din partid a lui Țuțuianu și Neacșu a fost menit, din partea lui Dragnea, să încheie un conflict care durează de mai multe luni. Țuțuianu preluase inițiativa unei schimbări de macaz a partidului, aspect sancționat de conducere.

Deși, mai mulți membri marcanți ai PSD au susținut cauza lui Țuțuianu, doar doi au fost excluși. După votul de luni, Țuțuianu și Neacșu au precizat că vor contesta decizia, deși primul dintre ei, nu are mari speranțe, întrucât comisia de etică este condusă de Florin Iordache.

Dar replica din teritoriu a venit imediat iar organizația PSD Dâmbovița a anunțat că îl susține „necondiționat și fără rezerve” pe Adrian Țuțuianu! Toți președinții de organizații locale, toți primarii PSD din județul Dâmbovița și toți consilierii județeni ai PSD și-au exprimat susținerea pentru Adrian Țuțuianu după excluderea din partid ordonată de Liviu Dragnea, anunță CAPITAL.

„Sprijinim toate demersurile pe care Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu înţeleg să le întreprindă, la fel cum ne solidarizăm cu colegii din organizaţia PSD Ialomiţa în acţiunile ulterioare. Semnăm, alături de Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, contestaţia care va fi adresată Congresului PSD şi solicităm analizarea cu celeritate şi în condiţii de imparţialitate a situaţiei de fapt şi de drept“, se arată în comunicatul citat de DIGI24.

Astfel, Liviu Dragnea pierde complet controlul și asupra acestei organizații județene, așa cum se arată în Declarația comună, citată de ADEVĂRUL. Mai mult, PSD-iștii din Dâmbovița își exprimă nu doar susținerea pentru conducerea județeană, dar îi și solicită lui Liviu Dragnea să revoce decizia de excludere. De asemenea, aceştia anunţă că vor boicota orice acţiune politică convocată sau iniţiată de conducerea interimară a PSD Dâmboviţa, care este asigurată de Rovana Plumb.

Potrivit unor surse din PSD, citate de ROMÂNIA LIBERĂ, printre cei care le-au luat apărarea lui Neacșu și Țuțuianu s-a numărat fostul premier Mihai Tudose, care l-a avertizat pe Liviu Dragnea că riscă să fractureze partidul dacă îi exclude pe cei doi. De altfel, după ședință, unul din adversarii lui Dragnea, Marcel Ciolacu, a afirmat că este posibil ca parlamentarii acestei grupări să nu mai voteze proiectele PSD. 

Adrian Țuțuianu și Marian Neașcu s-au numărat printre cei 20 de semnatari ai scrisorii prin care se cerea demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD și a Camerei Deputaților. Grupul disidenților din PSD este mai numeros, dar Dragnea a ales strategia de a-i propune pentru sancțiuni doar pe doi dintre adversarii săi.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că va urma o scindare în PSD, după ce Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu au fost excluși din partid?