Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Decizia istorică din această dimineaţă, prin care liderii UE au salvat Grecia de la faliment şi, implicit, extinderea unei crize incontrolabile în întreaga zona euro, afectează direct şi România, deşi numele ţării noastre nu a fost pomenit în mod direct în negocierile din această noapte. Astfel, prin decizia de recapitalizare a băncilor, acestea nu vor mai fi obligate să retragă bani din subsidiare, acţiune care ar fi avut efecte dramatice asupra României.

Nu doar Greciei, ci şi României îi vine inima la loc, anunţă JURNALUL NAŢIONAL, după decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor, care au garantat pentru toate statele din UE că subsidiarele băncilor-mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital. Preşedintele Traian Băsescu declara, ieri, după cum aminteşte ANTENA3, că România ar fi „într-o dificultate foarte mare“ dacă fluxurile de capital oferite de bancile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, explicând că nu s-ar mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

MEDIAFAX susţine că România are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care, în anul în curs, a utilizat 13,2 miliarde de euro pentru finanţarea bugetului de stat, diferenţa fiind utilizată pentru sectorul privat. Cu alte cuvinte, observă, NAŢIONAL, în lipsa deciziei din această dimineaţă, statul român se putea trezi în situaţia de a nu mai putea plăti salarii, pensii sau să nu mai poată cofinanţa proiectele de infrastructură pentru care a atras fonduri europene.

În plus, de lipsa de finanţare ar fi fost lovit direct şi sectorul privat, marele contributor la bugetul de stat. Aceasta deoarece, explică ADEVĂRUL, pentru a îndeplini noile cerinţe de capital, băncile-mamă nu aveau altă soluţie pentru a susţine criza datoriilor suverane din zona euro decât să retragă din banii subsidiarelor aflate în ţări care nu fac parte din zona euro, în special cele din piaţa est-europeană.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat însă, citat de MEDIAFAX, că în urma deciziei Consiliului European, băncile străine care operează pe piaţa românească nu au voie să diminueze fluxurile de capital sub pragul de anul acesta. Acest lucru, afirmă ADEVĂRUL, va permite României inclusiv creditarea economiei cât şi achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoielor bugetului de stat. „Va permite României să-si menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane“, a mai spus şeful statului. Astfel explică ZIUA VECHE, de ce răsuflă Traian Băsescu uşurat după Consiliul European.


Comentarii

betivul tarimul ,zis romania,supravietuieste inca,in ciuda celor care o vor la solduri..si culmea tot in ciuda pauperizarii fortate. sic!.sarbatori fericite...

6 decembrie 2011 15:12

Marc N-a fost salvată Grecia, doar s-a amânat falimentul pentru anul viitor. Grecii vor trișa in continiuare și la anul UE la va stopa grosul din împrumutul aprobat acum.De exemplu aveau pensiile aproape duble față de Germania, credeți că vor putea fi reduse cu minim 50-60% ?

28 noiembrie 2011 18:42

Privitor Iată de ce trebuie etatizat sistemul bancar! Unde s-a mai pomenit ca tu să fii proprietarul unei maşini, să-i plăteşti toate hangaralele, tu să n-o atingi, iar altul să facă orice ar vrea cu ea?

29 octombrie 2011 7:02

Prof . Univ . Dr . Aurelian Minculescu Grecii au iesit in castig . Au cheltuit ani buni , sute de miliarde de euro pe 15 salarii / an si 15 pensii / an si o caruta de prime si sporuri bugetare . Acum aceste datorii le-au fost sterse . Toata Europa plateste prin inflatie pentru cheltuielile grecilor . Romania nu este avantajata cu nimic . Bancile grecesti sunt pe profit in Romania asa ca nimeni nu avea de gand sa se decapitalizeze . Basescu s-a bagat in seama inutil ca de obicei cu declaratiile sale aberante .

28 octombrie 2011 9:02

Adi-Canada "Cum a fost salvată România de criza din Grecia"- Romania a fpst salvata` de criza din Grecia ???? Hahahahaaaaaa, bai tembelilor, Romania e in criza inca` dinainte de rascoala de la Bobalna !! Grecilor le-a scazut nivelul de trai de la 50.000 euro la 30.000 pe an . Romanilor le-a "crescut" nivelul de trai de la 5000 la 4500 de euro pe an ! Deci cine e mai salvat din cele doua` ???

28 octombrie 2011 3:55

Marian Marea privatizare din Romania a fost un fiasco total pentru tara si poporul roman. S-a vandut tot pe nimic si s-au incasat spagi grase puse la pastrare in conturi straine de hahalerele politice si de la guvernare. Acum platim prostia si hotia guvernantilor. Iliescu trebuie sa iasa de pe scena politica , la fel si Tapul care nu au facut nimic bun pentru tara, iar Base le-a pus capac in dibacia de a acumula averi si case si de a-si umfla conturile de afara. Sa mai traiti bine, daca ati fot surzi si orbi la vot!!!???

28 octombrie 2011 0:28

Zicu Grecia n-a fost data rusilor de Churchill pentru ca are o pozitie strategica excelenta. In schimb Romania si Bulgaria au fost date pe faras si asa va fi mereu. Locul pe care-l ocupi pe Pamant e important. Ca la imobiliare..

27 octombrie 2011 18:30

bucur Toate bune si frumoase pentru tandemul Merkel-Sarkozy, insa nu vad nicio critica, niciun regret ca au dat cu atata usurinta avizul Greciei de a intra in UE, respectiv in zona euro! Acum, fac spume ca sa salveze Grecia de la fali8ment, de fapt, sa-si salveze propriile lor interese in Grecia! Daca era Romania in situatia Greciei, pa! Ne aruncau din sareta demult astia doi, smecherii zilei!

27 octombrie 2011 11:09

ACUM bha nenorocitilor !! a fost salvata saracia din Romania..vai de capu vostru ..cine? si ce??

27 octombrie 2011 10:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.