Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Astăzi, în urma unei şedinţe de urgenţă, Guvernul a alocat 750.000 de lei pentru achiziţionarea de morfină, indispensabilă în terapia durerii la bolnavii de cancer. Prof. univ. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila“, explică în ce condiţii şi cum se administrează corect morfina.

„Morfina este cel mai puternic analgezic de care dispune medicina la ora actuală. Acest medicament se administrează în tratarea durerilor care îndeplinesc concomitent două condiţii: sunt foarte puternice şi nu pot fi calmate cu alte medicamente. Morfina se administrează atât în cazul durerii acute (infarct miocardic acut, colici, intervenţii chirurgicale), cât şi în durerea cronică (bolnavii de cancer).

În cazul bolnavilor de cancer cu dureri morfina este indispensabilă şi nu dă dependenţă. Se poate administra sub formă injectabilă (câte 10 ml, din şase în şase ore) ori pe cale orală. Deşi preparatele orale se absorb mai lent, există şi varianta de medicament cu o doză mai mare (160 ml) care se poate administra tot din şase în şase ore. Deşi morfina este standardul de aur în terapia durerii care nu răspunde la tratamentele alternative, există medicamente care stricto senso o pot înlocui. Printre ele se numără metadona, hidromorfona etc".

Integral în Adevărul

Integral pe Adevărul