Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pentru a ieşi din "situaţia de avarie" creată de lipsa morfinelor prescrise bolnavilor de cancer, Guvernul a alocat ieri, din fondul de rezervă, 750.000 de lei. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr Vasile Cepoi, a anunţat că "această sumă re­pre­zintă consumul mediu lunar" şi că, probabil, "în două-trei zile vom avea medicamentele în ţară", importate dintr-o ţară vecină României, respectiv Ungaria sau Bulgaria. Banii alocaţi pentru achiziţionarea morfinei vor fi recuperaţi din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la prima rectificare bugetară.

S-ar putea crede că, graţie intervenţiei prompte a Guvernului, bolnavii de cancer din ţara noastră nu vor sfârşi în chinuri groaznice. Doar că problema este rezolvată parţial. Deoarece buba, care se amplifică de mulţi ani, respectiv termenele exage­rate de chiar 340- 360 de zile de decontare a facturilor la medicamente, persistă. Astfel, principala firmă, care asigura 60% din cererea de analgezice injectabile, a decis să se retragă de pe piaţa din ţara noastră tocmai din cauza întârzierilor la plata facturilor şi a taxei claw-back. "Din păcate, orice companie, pe plan internaţional, are limite de credit care nu pot fi depăşite, deci nu poate livra la nesfârşit dacă nu se achită facturile. Fracturile de aprovizionare depind deci de aceste depăşiri ale termenelor de plată peste limitele de credit acceptate de regulamentele corporaţiei", atrăgea atenţia Mihai Bundoi, reprezentatul firmei producătoare de opioide.

Se mai face o analiză
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că premierul a dat termen de o săptămână pentru a i se prezenta o analiză privitoare la cadrul legal aferent constituirii unei rezerve naţionale a medicamentelor necesare pentru situaţii de urgenţă. Dar nu rezerva de urgenţă rezolvă problema. Atât timp cât nu se va reglementa modul de achitare a facturilor la medicamente, iar statul, CNAS, Mi­nisterul Sănătăţii se vor complace să fie la mâna firmelor distribuitoare sau producătoare de medicamente, oricând se va putea înregistra un nou şi periculos hiatus în aprovizionarea cu medicamente de orice fel, nu numai de opioide.

Morfină o să fie. Dar citostaice?
De asemenea, situaţia dramatică a bolanvilor de cancer ameninţaţi de lipsa morfinelor s-ar putea repeta în scurt timp şi din cauză că, aşa cum ne-au confirmat mai mulţi onclogi, suma alocată în regim de urgenţă de Guvern este total insuficientă.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul Național