Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul a alocat bani din fondul de rezervă, astfel încât să poată fi reluate importurile pentru un anumit tip de morfină. Situaţia pacienţilor cu afecţiuni oncologice este însă departe de a fi rezolvată. Multe citostatice ieftine lipsesc de pe piaţă, iar pacienţii fac eforturi cu săptămânile ca să şi le poată cumpăra din farmacii.

Guvernul s-a reunit astăzi în şedinţă de urgenţă pentru a aloca bani din fondul de rezervă pentru bolnavii de cancer. O parte din aceştia au rămas fără morfină, după ce unul dintre cei mai mari producători de opioide a anunţat că se retrage de pe piaţa românească. Mai exact, afectaţi au fost pacienţii care foloseau opioide cu acţiune rapidă. Situaţia pacienţilor cu cancer este una foarte gravă în România, deoarece permanent lipsesc produse de pe piaţă, fie că este vorba despre morfină, citostatice sau inhibitori hormonali care îi ajută pe bolnavi în tratament. De vină este pe de-o parte statul român care decontează cu mari întârzieri (360 de zile) cheltuilelile furnizorilor, dar şi producătorii care mai preferă să aducă pe piaţa românească în special produse scumpe. Este de notorietate faptul că de mai bine de zece ani lipsesc sau se găsesc cu mari dificultăţi citostatice ieftine (Metotrexat,Daunoblastina, Cisplatină). Unui bolnav de cancer îi poate lua şi câteva săptămâni să găasească toate medicamentele de care are nevoie în schema de tratament.

Şantaj din partea producătorilor

De altfel, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a vorbit despre şantajul pe care firmele farmaceutice îl fac asupra statului român şi, implicit, asupra pacienţilor. Reprezentanţii CNAS au ţinut să precizeze că în ultimele săptămâni „ a lipsit un singur tip de morfină de pe piaţă, din cinci-şase tipuri de produse care se găsesc la noi". Sincopele în aprovizionarea cu morfină cu acţiune rapidă au apărut la începutul anului, după ce producătorul Mundifarma a anunţat că se retrage de pe piaţa românească, fiind nemulţumit de întârzierea cu care statul român decontează medicamentele. „Majoritatea producătorilor de medicamente oncologice au de recuperat bani de la farmacii. Nu este doar cazul Mundifarma. Sunt întârzieri foarte mari în oncologie", a spus Viorel Vasile de la Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România.

Oficialii promit rezolvarea situaţiei în doua-trei zile

Secretarul de stat Vasile Cepoi a promis că situaţia morfinei se va rezolva în câteva zile şi că până atunci pot fi folosite analgezice injectabile pentru bolnavii de cancer care au dureri. „Sperăm ca in 2-3 zile să avem medicamentele în ţară", a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în Minsiterul Sănătăţii. Firmele distribuitoare susţin însă că situaţia s-ar putea prelungi până la jumătatea lui martie. Potrivit oficialilor, Mundipharma s-a angajat să îşi onoreze comenzile până la retragerea definitvă de pe piaţă şi să aducă cantităţi sufiente de medicamente pentru pacienţi. În total, au fost alocaţi 750.000 de lei pentru a cumpăra produsele care lipsesc. Banii prevăzuţi pentru achizitionarea morfinei din fondul de rezervă urmează vor fi recuperaţi din bugetul CNAS la prima rectificare bugetară.

Integral pe România LiberăComentarii

geo Este f simplu.Pentru a putea castiga bani, trebuie sa te inregistrezi utilizand link-ul de mai jos, sa confirmi inregistrarea apoi sa cooptezi noi persoane. CASTIGA BANI STAND PE NET! Nu aveti ce pierde, incercati ! Google castiga miliarde de dolari anual din reclama fara sa imparta nimic cu noi. Insa din 9 aprilie 2012, noul motor de cautare WAZZUB va oferi 50% din profituri utilizatorilor!!! Pentru aceasta trebuie doar sa va inregistrati. Daca veti invita si alte persoane castigul dvs. va spori pe masura. Inscrierile se fac doar pana pe 9 aprilie 2012, numai pe baza de in invitatii de la alte persoane inscrise deja. Acceseaza pentru inscriere: signup.wazzub.info/?lrRef=b8c6d

25 februarie 2012 10:15

Gyuri un bolnav de cancer cu dureri rezista cu greu de la o doza la alta de morfina...rezolvarea problemei morfinei" in citeva zile" este o demagogie sinistra!! Doresc ministrului sanatatii sa astepte trei zile doza salvatoare.Atit! Trei zile nu mai mult!!

24 februarie 2012 18:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.