Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O decizie unicat a fost luată ieri, în Parlamentul României, de PSD şi aliaţii săi, UNPR şi ALDE. Practic, coaliţia care deţine majoritatea în Senat a şters pur şi simplu cu buretele un întreg traseu legislativ, din care mai lipsea doar votul final. Totul pentru a evita adoptarea tacită a iniţiativei legislative privind alegerea primarilor în două tururi.

PNL l-a convocat pe premierul Dacian Cioloş ieri la Parlament pentru a-i forţa mâna să modifice legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă. Însă, constată ZIUA VECHE, premierul n-a făcut altceva decât să le repete liberalilor că, dacă vor ca primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin, să cadă la înţelegere cu PSD şi să modifice legea în Parlament.

După eşecul PNL de a impune lui Dacian Cioloş modificarea Legii localelor prin Ordonanţă de urgenţă, PNL s-a concentrat asupra formulei parlamentare. La Senat există un proiect de Lege în acest sens. Desigur,  decizională e Camera Deputaţilor, dar un succes la Senat ar fi fost un nou capitol din ceea ce s-ar numi presiunea opiniei publice pentru trecerea la două tururi, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. Însă liberalii au înregistrat un usturător esec şi la Senat.

În timp ce liberalii cer procedură de urgenţă pentru modificarea legii electorale astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, PSD şi aliaţii săi, UNPR şi ALDE, au impus în Biroul Permanent al Senatului, refacerea procesului legislativ, motivând că nu comisiile juridice şi de administraţie trebuiau să dea aviz, ci comisia pentru Cod electoral.  Practic, explică GÂNDUL, coaliţia majoritară a invocat faptul că legea a primit raport de la comisiile juridică şi de administraţie, în perioada în care funcţiona Comisia specială pentru codul electoral.

Abia aici apare paradoxul propunerii PSD-UNPR-ALDE, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ. Întrucât Comisia de cod electoral şi-a încetat activitatea pe 30 decembrie, rapoartele vor fi întocmite de aceleaşi comisii care s-au pronunţat deja – juridică şi de administraţie. Ieri urma ca L612/2015 să fie supusă votului în plenul Senatului, aşa cum îşi dorea PNL. Însă PSD, ALDE şi UNPR au vrut să evite să dea un vot de respingere, pentru că ar fi avut un mare deficit de imagine.

Dar în acelaşi timp, nici nu se putea amâna dezbaterea şi votul în plen, pentru că în următoarele zile, L612/2015 ar fi intrat sub incidenţa art.75, alin.2 din Constituţie şi ar fi fost considerată ca fiind adoptată tacit (depăşirea termenului de 45 de zile pentru adoptare la prima Cameră sesizată). Pentru a evita adoptarea tacită, s-a recurs la marea şmecherie a anulării rapoartelor comisiei juridice. O premieră în analele Parlamentarismului post-decembrist, susţine COTIDIANUL.

„Majoritatea (PSD, UNPR, ALDE – n.r.) consideră că în momentul de faţă această iniţiativă legislativă care poartă amprenta PNL este făcută pentru considerentul simplu, şi anume avantajul pe care l-ar obţine PNL la alegeri, dacă ar fi votul din două tururi”, a recunoscut preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu că nu este vorba despre o evoluţie procedurală firească, ci de un demers îndreptat contra PNL, afirmă NAŢIONAL. Întrebat de ce BP nu a trimis această propunere la Comisia de cod electoral iniţial, Tăriceanu a spus că PNL ar fi trebuit să facă solicitare de desesizare a comisiilor de specialitate şi de trimitere a proiectului la Comisia de cod electoral.

Decizia de ieri este unicat în parlament. Practic s-au anulat cele două rapoarte ale Comisiei juridice după care s-a votat retrimiterea la comisie a iniţiativei legislative. Ceea ce presupune, o revenire pe ordinea de zi (dar nu şi votarea ei) în cel mai fericit caz, după minim o lună de zile. Cele două decizii au fost luate cu 8 voturi „pentru“ (PSD, ALDE, UNPR), 4 voturi „contra“ (PNL). Practic, coaliţia care deţine majoritatea în Senat a şters pur şi simplu cu buretele aproape un întreg traseu legislativ al L612/2015.

La momentul adoptării raportului de către Comisia Juridică şi cea a Administraţiei, Comisia de Cod Electoral, responsabilă cu legislaţia electorală, încă funcţiona din punct de vedere legal. Între timp, Comisia de Cod Electoral şi-a încetat activitatea, iar proiectul trebuie să treacă din nou prin Comisia Juridică şi de Administraţie, unde tot PSD are majoritate. Practic, afirmă ADEVĂRUL, se reia tot traseul legislativ, procedură care necesită timp, iar finalitatea va fi aceeaşi: aviz negativ. PSD însă şi-a atins scopul: a mai tras de timp.