Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tiberiu Niţu a demisionat, ieri, din funcţia de procuror general al României în urma scandalului privind folosirea coloanelor oficiale dar şi a publicării raportului MCV pe anul 2015. Concret, acesta ar fi beneficiat ilegal de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială. „Ca un gest de responsabilitate şi onoare“, şi-a motivat Niţu decizia, după cum anunţă COTIDIANUL.

La cinci ore după ce Comisia Juridică a Senatului a avizat pozitiv cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului Gabriel Oprea (Plenul urmând să decidă astăzi verdictul definitiv, după cum precizează EVENIMENTUL ZILEI), procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a anunţat demisia. Preşedintele României a primit demisia lui Niţu şi a acceptat-o, aceeasta fiind deja publicată în Monitorul Oficial.

Niţu şi-a motivat decizia menţionînd faptul că numele său a fost asociat  „în mod artificial” cu o situaţie de natură sa aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduce. În plus, remarcă NAŢIONAL, acesta susţine că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloana oficială în sensul în care respectiva noţiune e definită prin lege. Tiberiu Niţu spune că i-a fost asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.

Pe 25 ianuarie, aminteşte CURENTUL, procurorii DNA au cerut avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului vicepremier Gabriel Oprea. În actele din dosar trimise la Parlament, procurorii îl acuză pe Oprea de abuz în serviciu pentru modul în care a folosit dispozitivele de coloană oficială ale Poliţiei Rutiere, pe când conducea Ministerul Afacerilor Interne. Procurorii DNA îl acuză de abuz în serviciu pe Gabriel Oprea şi pentru încheierea unui protocol în baza căruia i s-a asigurat coloană oficială şi Procurorului General, Tiberiu Niţu. În urma acestui protocol, Niţu ar fi obţinut un folos necuvenit, conform DNA, care însă nu a declanşat urmărirea penală pe numele lui Tiberiu Niţu.

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat marţi că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general. JURNALUL NAŢIONAL aminteşte că în aprilie 2013, premierul de atunci Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a lui Dimitrie Bogdan Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De la 16 mai 2013, Bogdan Licu a devenit prim-adjunct al Procurorului General.

Pe de altă parte, GÂNDUL susţine că Licu este şi el implicat într-un scandal public, şi (să vezi ce coincidenţă!) tot în legătură cu Gabriel Oprea. Licu este unul dintre oficialii care şi-au făcut doctoratul cu fostul vicepremier Gabriel Oprea, la Academia Naţională de Informaţii a SRI, iar teza sa de doctorat este suspectă de a fi un plagiat.

ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că Tiberiu Niţu îşi pregătise deja debarcarea. El a solicitat CSM, în noiembrie 2015, continuarea activităţii la Curtea de Apel Ploieşti, pe o funcţie de execuţie, după încetarea mandatului său la conducerea Parchetului General. CSM i-a aprobat cererea, unitatea de parchet respectivă fiind locul unde lucrează şi soţia lui Niţu, Silvia, tot procuror. Gestul lui Niţu a fost interpretat ca o renunţare la un nou mandat în fruntea Parchetului General. Practic, Niţu şi-a asigurat ieşirea din scenă, în cazul destul de probabil în care nu ar mai fi fost propus pentru un nou mandat.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, citat de ADEVĂRUL, că fostul procuror general Tiberiu Niţu era îndreptăţit să circule cu escortă de poliţie, în condiţiile în care făcea zilnic naveta pe DN1, şi a susţinut că demisionând, acesta a cedat „ruşinos“ unui şantaj. „E aproape un şantaj, a fost îndepărtat din funcţie“, a comentat fostul preşedinte. El a subliniat că Niţu nu îi este prieten, dimpotrivă, îi consideră „o pată de grăsime pe un perete, un cineva care a trecut pasager pe la Parchetul General“. „Eu privesc la situaţia instituţională. Eu nu am auzit încă o acuzaţie la adresa lui Niţu. Ştie cineva o acuzaţie? În schimb, o presiune pornită de toate tunurile mediatice ştim cu toţii că există. (...) Este o presiune publică inutilă. Mai avea două luni. În astea mă chema la audieri până-mi venea acru, că de asta a fost pus, dar una-i una, alta-i alta“', a spus Băsescu.

Pe de altă parte, Radu Tudor a declarat, la ANTENA3, că Niţu a vrut să scape de acest scandal precum prietenul lui, Victor Ponta. „Eu nu cred că cineva i-a impus sau i-a cerut lui Tiberiu Niţu să demisioneze. A preferat să-şi dea demisia ca să scape de acest scandal. A utilizat acelaşi mecanism ca şi alt procuror, prietenul lui şi cel care l-a nominalizat, Victor Ponta. Drept pentru care eu mi-am permis să spun că numele acestui procuror general va rămâne în istorie drept Tiberiu ''no cojones'' Niţu. Un individ fără niciun fel de curaj, fără niciun fel de bărbăţie“, a spus Radu Tudor.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: „Este normală demisia procurorului general Tiberiu Niţu“? „Da, este o demisie de onoare, după acuzaţiile pe care i le-a adus DNA“, sau „Nu, a fost laş, trebuia să mai stea două luni să-şi termine mandatul, din moment ce DNA nu a declanşat urmărirea penală“?