Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul nu are nicio justificare pentru a menţine o discriminare între sectorul economic şi cel bugetar. Cu această argumentaţie sindicatele ameninţă cu ample mişcări de stradă chiar de la începutul anului viitor şi declaşează astfel prima criză cu care se confruntă Guvernul Cioloş.

Sindicaliştii şi reprezentanţii patronatelor au discutat luni cu ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii despre majorarea salariului minim pe economie. La finalul întâlnirii, sindicaliştii au anunţat că au resprins propunerile cu care au venit reprezentanţii Guvernului, anunţând totodată că la începutul anului viitor ar putea avea loc proteste dacă salariul minim nu va fi majorat, anunţă COTIDIANUL.

Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, "o corecţie" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat, citat de NAŢIONAL, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Naţional Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.

Bogdan Hossu a mai declarat că sindicaliştii au propus ca majorarea salariului minim de la 1050 de lei la 1200 de lei să nu fie impozitată, lucru respins de guvern. Ulterior, afirmă ANTENA3, sindicaliştii au propus ca majorarea să fie făcută de la 1 mai 2016, dar nu la 1200 de lei, ci la 1275 de lei. Hossu a mai acuzat guvernul că nu respectă regulile de dialog social, din cauza unor discuţii cu ONG-urile. O decizie a guvernului ar urma să fie luată în şedinţa de miercuri, 30 decembrie.

 Liderul sindical a precizat că propunerea reprezentanţilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016 la 1200 lei nu poate fi acceptată de sindicate, care cer ca această majorare să se aplice din 1 ianuarie, aşa cum, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, a stabilit fostul guvern condus de Victor Ponta. Guvernul a motivat că este necesar un studiu care să analizeze impactul pe diferite judeţe sau anumite sectoare de activitate care să arate dacă poate să fie absoarbită creşterea de 150 de lei a salariului minim.

CURENTUL susţine că un studiu există şi acesta arată că majorarea salariului minim la 1200 de lei ar duce la concedierea a 90.000 de oameni din sectorul privat. Potrivit datelor prezentate de Inspecţia Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariaţi activi cu un salariu de 1.200 de lei şi 1.372.171 de salariaţi activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, remarcă JURNALUL NAŢIONAL, Dragu a arătat că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Consiliul Naţional Tripartit, la care participă reprezentanţi ai Guvernului şi liderii confederaţiilor sindicale şi patronale, s-a întrunit pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condiţiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia. ADEVĂRUL aminteşte că Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. Ultima şedinţă de Guvern din acest an, la care este aşteptată o decizie în privinţa salariului minim pe economie, este programată miercuri.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu majorarea salariului minim la 1200 de lei de la 1 ianuarie“? „Da, pentru că această creştere s-a făcut practic deja în sectorul bugetar“ sau „Nu, pentru că ar putea genera şomeri în mediu privat“?Comentarii

robin h trebuia sa se faca salariul minim 1500 lei pe luna, nu sa se ia dupa milogii de patroni ca aia daca ar putea ar da 2 lei pe luna...

29 decembrie 2015 19:59

Ciolosu` Inclusiv titlul articolului este o...MANIPULARE ! Pt simplul fapt ca nicaieri nu mai exista salarii sub 1200 lei/luna ! Inclusiv zilierii sunt platiti cu mai mult de 1200 lei/luna !

29 decembrie 2015 13:58

Nicolae Tarcea Cred ca revenirea la o impozitare graduala ar rezolva problema. Asta ar presupune ca veniturile mici, sa zicem, sub 1500/lei/luna sa nu fie impozitate iar cele foarte mari sa fie impozitate mult mai substantial mergandu-se pana la 40% pentru veniturile care depasesc 15-20 de mii de lei/luna. Am avut o asemenea impozitare pana prin anul 2004

29 decembrie 2015 10:17

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.