Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un cutremur cu magnitudindea 7,3 pe Richter s-a înregistrat în estul Turciei, relatează Reuters.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 35 de kilometri de oraşul Van din estul Turciei, aproape de graniţa cu Iranul. Seismul cu o magnitudine de 7,3 pe Richter (potrivit Institutului american de Geofizică) s-a înregistrat la ora 12.41 ora României, la o adâncime de 94,5 kilometri. Anul trecut un seism cu magnitudinea de 6 pe Richter a ucis în estul Turciei 41 de oameni.

UPDATE 21.35 O nouă replică de 5,1 în estul Turciei

O nouă replică de 5,1 pe Richter s-a produs duminică seara în estul Turciei, afectat deja de un cutremur de 7,3 grade, a anunţat Institutul american de geofizică USGS.Seismul s-a produs la ora 21.10 ora României, la 19 kilometri nord-vest de Van şi la o adâncime de 9,6 kilometri.

UPDATE 21.30 Mărturii impresionante ale supravieţuitorilor

,,Clădirea aceasta a căzut sub privirile mele", a povestit îngrozit Halil Celik. „A început să se cutremure pământul brusc şi am văzut cu clădirea de vizavi se prăbuşeşte. Am fugit împtreună cu vecinii mei să ajutăm oamenii să iasă de sub moloz. Am scos doar doi supravieţuitori", a mai spus bărbatul.

UPDATE 19.00 Cutremurul a avut 40 de replici

Oficialii turci au anunţat că seismul a avariat cel puţin 4.000 de case în estul ţării. Potrivit Observatorului de la Universitatea Bogazici din Istanbul, cutremurul de 7,3 grade pe Richter a avut peste 40 de replici.

UPDATE 18.30 Ankara refuză ajutorul oferit de israelieni

Preşedintele israelian Shimon Peres a avut o convorbire telefonică cu omologul turc, Abdullah Gul, căruia i-a reieterat oferta de asistenţă. Potrivit Ynet, Gul i-a răspuns că resursele Turciei sunt suficiente, că forţele de salvare ale Turciei vor reuşi să administrezea singure situaţia.

UPDATE 18.00 Israelul oferă asistenţă Ankarei
China, Japanonia, Statele Unite, Azerbaidjan şi-au arătat disponibilitatea de a acorda asistenţă Turciei. Şi Israelul, care are relaţii tensionate cu Ankara, după ce anul trecut un comando israelian a ucis 9 cetăţeni turci, aflaţi pe o navă care ducea ajutoare în Fâşia Gaza, a oferit Turciei asistenţă.

UPDATE 17.12  Cel puţin 40 de clădiri prăbuşite „A fost un cutemur puternic. Estimăm numărul morţilor între 500 şi 1.000", a declarat într-o conferinţă de presă Mustafa Gedik, şeful Institutului de seismologie Kandilli, din Istanbul. Vicepremierul Besir Atalay a precizat că aproximativ 40 de clădiri, între care un internat, s-au prăbuşit în provincia Van, în estul Turciei, populat în majoritate de kurzi.

.UPDATE Reuters: 1.000 de morţi la cutremur

Între 500-1.000 de oameni au murit la cutremurul din estul Turciei, estimează autorităţile turce, citate de CNN Turk. Vicepremierul Besir Atalay a anunţat că 25-30 de clădiri, printre care hoteluri şi un cămin studenţesc, s-au prăbuşit în Ercis şi alte 10 imobile în Van. Semiluna Roşie a trimis deja avioane cu corturi şi pături în zona afectată de cutremur.

UPDATE 16.00 Primar: ,,Sunt foarte mulţi morţi. Avem nevoie de medici!“

Primarul din Ercis, oraş din provincia Van afectată de cutremur, susţine că au murit foarte mulţi oameni. „Sunt foarte mulţi morţi. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, pagubele sunt mari", a declarat primarul din Ercis. „Avem nevoie urgent de ajutor , avem nevoie de medici", a mai spus edilul, citat de postul de televiziune NTV.


UPDATE 15.56 Caută victime printre ruine
Echipele de intervenţie turce au început căutările printre ruinele unei clădiri cu şapte etaje care s-a prăbuşit în oraşul Van. Potrivit site-ului guvernului turc, cel puţin şapte replici seismice s-au înregistrat în Van (estul Turciei) doar în prima oră de după cutremur.

UPDATE 15.48 Cutremurul a făcut victime

Cabinetul premierului Tayyip Erdogan a anunţat că seismul din estul Turciei s-a soldat cu victime umane şi pagube materiale. Nu a fost precizat numărul morţilor.

UPDATE 15.45 Replică seismică de 5,6

O replică seismică cu magnitudinea de 5,6 a zguduit din nou estul Turciei, după cutremurul iniţial de 7,3 a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Replica de 5,6 a avut loc la ora 14.32, la o adâncime de 17,5 kilometri, epicentrul fiind situat la 22 de kilometri de oraşul Van.

UPDATE 15.15 CNN: Numeroşi oameni, sub dărâmături

Numeroase persoane ar putea fi prinse sub dărâmături în urma prăbuşirii mai multor clădiri în provincia turcă Van, după puternicul seism produs duminică, ce a provocat scene de panică, informează CNN. Localnicii au ieşit pe străzi imediat după seism pentru că sunt aşteptate replici puternice.

UPDATE 15.10 Premierul Erdogan se duce la Van
Imaginile prezentate de postul de televiziune de stat arată mai multe clădiri probuşite în urma cutremurului, maşini prinse sub zidurile căzute şi oameni panicaţi pe străzi. Premierul turc Tayyip Erdogan se îndreaptă spre oraşul Van pentru a vedea care este situaţia.

UPDATE 15.05 Cel puţin 50 de oameni spitalizaţi

Agenţia de presă Anatolia relatează că cel puţin 50 de oameni răniţi au fost duşi de urgenţă la spitalul din oraşul Van. Nu se ştie exact cât de grav sunt răniţi. Liniile telefonice şi sistemul de electricitate au căzut îbn provincia Van, din estul Turciei.

UPDATE 15.01 USGS: Cutremurul s-a produs la o adâncime de 7,6 kilometri
Institutul american de Geofizică (USGS) a comunicat că seismul din estul Turciei a avut o magnitudine de moment de 7,3, producându-se la o adâncime de 7,2 kilometri. Iniţial, USGS anunţase o magnitudine de 7,6 pe Richter.UPDATE 14.58 Liniile telefonice au picat în estul ţării


Potrivit presei turce, liniile telefonice din provincia Van unde s-a înregistrat seismul au picat. Este şi motivul pentru care deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime.

UPDATE 14.14 Hurriyet: Mai multe clădiri s-au prăbuşit

Potrivit cotidianului Hurriyet, mai multe clădiri s-au prăbuşit în oraşul Van din estul Turciei. Seismul s-a resimţit puternic în Erzurum, provocând panică.
Integral pe Adevărul