Nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier a picat ca un trăsnet în rândurile social-democraţilor, care au simţit cum le scapă puterea din mâini şi au cerut explicaţii lui Liviu Dragnea, pentru pierderea premierului.
Baronii locali, dependenţi de robinetul cu bani bugetari, au sărit imediat la gâtul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pe care îl consideră principalul vinovat pentru surpriza venită de la Cotroceni. „Ai grupuri majoritare în Parlament şi nu poţi să rămâi la Putere? Este aberant!“, a reacţionat un membru de la vârful PSD, citat de ADEVĂRUL. Cei mai mulţi cred că Liviu Dragnea nu a ştiut să negocieze cu preşedintele Klaus Iohannis pentru rămânerea PSD la guvernare.
Dragnea a încercat să-i momească pe colegii săi prin a le spune că unii dintre miniştrii actuali vor fi păstraţi şi în noul Guvern. Potrivit unor surse social-democrate, citate de COTIDIANUL, la întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi liderii PSD s-a diacutat şi posibilitatea ca un ministru susţinut de social-democraţi să facă parte din Guvern, în schimbul sprijinului PSD.
Numele vehiculat în acest moment este cel al sociologului Vasile Dâncu, variantă discutată în partid anterior pentru postul de prim-ministru. PSD nu a avansat un portofoliu pentru Vasile Dâncu, iar această variantă va fi luată în discuţie doar în cazul în care PSD decide să acorde sprijin pentru Dacian Cioloş, cel puţin la votul de învestitură, lucru care încă nu a fost hotărât.
Însă, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, Dacian Cioloş refuză numirea unui ministru susţinut politic de vreun partid pentru postul de la Ministerul de Interne, având în vedere importanţa lui în organizarea alegerilor locale şi parlamentare din 2016. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, ar putea să își păstreze portofoliile în Guvernul pe care îl pregăteşte premierul desemnat.
După negocierile de ieri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i-a cerut lui Dacian Cioloş să nu facă
"epurări" în aparatul de stat şi să nu se folosească "procedura
bine ştiută, folosită de către ei în perioadele în care au fost la guvernare,
să schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul", anunţă GÂNDUL. Şeful
PSD a mai spus că i-a prezentat lui Cioloş un pachet de obiective, de care
speră că premierul desemnat va ţine cont, acesta fiind de altfel şi un criteriu
pentru susţinerea Guvernului.
Pentru a-şi mai linişti „baronii“, Liviu Dragnea l-a readus şi pe Victor Ponta în actualitate. El a declarat, pentru ANTENA3, că în această săptămână va prezenta un bilanţ al guvernării PSD-UNPR-ALDE, pentru ca opinia publică, dar şi premierul desemnat Dacian Cioloş, să afle în ce situaţie este România la finalul mandatului Guvernului lui Victor Ponta. „Cred că trebuie să prezentăm publicului care este situaţia actuală, ce preia acest Guvern. Nu ne e ruşine cu ce lăsăm, suntem chiar foarte mândri", a susţinut Dragnea.
Liderul PSD a spus că acest bilanţ este "util" şi pentru Guvernul pe care vrea să îl formeze Dacian Cioloş, pentru ca vă afla "de unde pleacă", dar a atras atenţia şi asupra faptului că orice "derapaj" al noului Cabinet va fi semnalat de către social-democraţi.
În acelaşi timp, reamrcă ROMÂNIA LIBERĂ, social-democraţii creşteau deja deficitul bugetar pentru anul viitor. În ziua în care premierul desemnat Dacian Cioloş negocia cu partidele sprijinul pentru noul Guvern, deputaţii au aprobat, aproape în unanimitate, majorarea salariilor bugetarilor cu 10%. Amendamentul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie a fost introdus la propunerea PSD într-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta (35/2015) care prevedea majorarea salariilor din sănătate cu 25%.
În afară de aceasta, guvernul condus de Dacian Cioloş va trebui să gestioneze o
serie de restanţe ale Cabinetului Ponta, provocare care îi poate da bătăi de
cap în contextul în care, în 2016, ne vom confrunta cu două alegeri locale şi
parlamentare, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. În domeniul Educaţiei, ministrul
Câmpeanu anunţa în mai 2015, că se lucrează la o nouă lege a Educaţiei, care
trebuia să fie finalizată până la finalul acestui an, dar discuţiile cu
partenerii sociali nu s-au încheiat nici până acum. În aceeaşi situaţie se află şi noua lege a salarizării, anunţată de Rovana Plumb, în timp ce la Sănătate,
noul ministru va trebui să continue programul de majorări salariale convenit cu
personalul medical.
La Justiţie, principala provocare o va reprezenta înfiinţarea şi funcţionalitatea Direcţiei specializate în confiscarea averilor obţinute ilicit, Ministrul Economiei trebuie să rezolve problema restructurării companiilor controlate de stat, în timp ce Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu un buget viabil pentru 2016, în contextul pomenilor electorale. La Agricultură se aşteaptă un plan coerent de construire a unui sistem de irigaţii, în timp ce la Ministerul Transporturilor se aşteaptă paşi înainte în chestiunea construcţiei de autostrăzi.
Te-ar mai putea interesa și...
Excluderi în USR noaptea, ca hoţii. Val de plecări din partid
12 decembrie 2019 12:11Cum vrea PSD să dărâme noul Guvern! Alianță bombă în Parlament
10 decembrie 2019 11:52Mii de pensii vor fi anulate. Guvernul pregătește măcelul
9 decembrie 2019 8:02Încă un partid intră la guvernare. Cu cine se „întărește” Cabinetul Orban
5 decembrie 2019 12:09Bombă! Salariul minim de 4,5 euro pe oră
4 decembrie 2019 12:13Ziarele de astăzi
Excluderi în USR noaptea, ca hoţii. Val de plecări din partid
USR riscă să se confrunte cu un adevărat val de plecări din partid iar președintel acestuia, Dan Barna, este din nou contestat, așa cum s-a întâmplat și după pierderea calificării în turul al doilea al alegerilor prezindiale....
Exclusiv Ziare.ro
Editorial
Jucătorul Iohannis, născut stea, apus speranță
Președintele Klaus Iohannis pare să nu mai vrea să stea pe bancă și să devină jucător. Conștient că i-au mai rămas doar cinci ani de concediu, iar după acest interval de timp va trebui să-și găsească o activitate, președintele...