Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viitorul preşedinte este deja cunoscut, echipa lui de conducere de asemenea, şi nici planurile acestuia nu mai reprezintă vreun mare secret. Partidul care a dat ţării, în ultimii 10 ani, două finale „de infarct” la Congres – Geoană-Iliescu şi Ponta-Geoană – se va găsi acum în penibila situaţie de a alege între Dragnea şi Dragnea. Noua vedetă a stângii beneficiază de o creştere în sondaje de şapte puncte procentuale în doar două luni.

E drept, Liviu Dragnea va fi cel mai legitim preşedinte al PSD, căci va fi „uns” prin mobilizarea fără precedent a tuturor membrilor de partid, singurul element spectaculos al evenimentului. Dragnea riscă totuşi enorm, dat fiind că pentru „ultima mobilizare electorală fără precedent”, în care a fost implicat, a luat un an cu suspendare în primă instanţă, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI. O comutare a sentinţei la recurs din „suspendare” în „executare” va reclama refacerea Congresului. Chiar şi menţinerea sentinţei va face din PSD un paria în cadrul PES. 

Lipsit de emoţii în ceea ce priveşte şefia PSD, fiind singurul candidat la alegerile din 11 octombrie, Liviu Dragnea şi-a făcut, deja, planurile pentru viitorul partidului: a creionat echipa de conducere, dar şi politica de alianţe. Pentru scrutinul intern din 11 octombrie, care precede cu o săptămână Congresul extraordinar al PSD, au fost tipărite aproape 580.000 de buletine de vot şi se va organiza cel puţin câte o secţie de vot în fiecare localitate. ROMÂNIA LIBERĂ  remarcă faptul că eforturile par inutile în condiţiile în care actualul lider interimar al PSD, Liviu Dragnea, este singurul candidat validat de Comitetul Executiv de zilele trecute.

În aceste condiţii, Dragnea şi-a făcut şi echipa de conducere a partidului, din care va face parte preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care va ocupa funcţia de preşedinte executiv al PSD, anunţă GÂNDUL. Potrivit acestuia, obiectivul noii echipe de la PSD care va fi aleasă la congres va fi formarea unei noi generaţii de lideri care să înceapă să se exprime, din 2017, pentru a pregăti preluarea partidului în anii următori. Liderul PSD vrea să recupereze şi alţi membri de partid, cu o imagine mai puţin controversată.

El i-a adresat o solicitare publică sociologului Vasile Dâncu de a reveni alături de partid, de a fi mai activ, menţionând că „social-democraţia are nevoie de Dâncu“. De asemenea, Dragnea a comentat că europarlamentarul Cătălin Ivan este „un tânăr care trebuie recuperat pentru partid“, după ce în urmă cu mai bine de jumătate de an, când PSD era condus de Victor Ponta,  acesta a fost suspendat din partid.  În  ultima perioadă, Ivan a renunţat să-l mai critice pe liderul interimar al PSD. Astfel, constată NAŢIONAL, după atacuri reciproce, meciul Cătălin Ivan – Liviu Dragnea pare să se termine cu o remiză în urma căreia Ivan va fi „recuperat“ de PSD.

Despre echipa de conducere a PSD propusă de actualul preşedinte interimar, COTIDIANUL susţine că, la fel ca Dragnea, Valeriu Zgonea este apreciat şi el la SRI, cum vorbesc mai mulţi din PSD şi din alte Servicii. De asemenea, Vasile Dâncu, non-pesedist, dar eseist de stânga, este privit şi el cu respect mai ales prin Academia de Informaţii a SRI. Ei doi ar fi cu dusul greului şi cu trasul sforilor, adică el şi Zgonea, iar Vasile Dâncu, cu ideologia, cu interpretările şi, în general, cu vorbitul frumos, la care amândoi nu depăşesc condiţia de difuzor crăpat.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să răspundeţi la următoarea întrebare: „Este democratic modul în care PSD îşi va alege viitorul preşedinte“? „Da, pentru că fiecare membru de partid îşi poate exprima obţiunea“ „Nu, este doar un circ, din moment ce Dragnea este unicul candidat“ sau „Este la fel de democratic ca orice altă decizie din interiorul PSD“?