Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Prin cele două acțiuni deschise la Tribunalul, respectiv la Curtea de Apel Constanța, elevii cer să le fie acordate bursele prevăzute de Legea Educației și decontarea integrală a navetei.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) s-au adresat, ieri, instanţei Tribunalului Constanța, cerând să le fie respectate drepturile. După ce o lungă perioadă de timp s-au luptat cu administraţia Mazăre pentru o reducere de 50% a abonamentelor de transport în comun pentru elevii din muncipiu, care acum îi reprezintă pe toți elevii din localitățile de la malul mării, solicită Ministerului Educaţiei Naţionale decontarea integrală a navetei pentru elevii din judeţ, care nu au posibilitatea de a învăţa în localitatea de domiciliu, şi mai cer acordarea de burse pentru elevii din municipiul Constanţa.

Au dat în judecată Primăria Constanța

Elevii au depus două cereri de chemare în judecată. În prima dintre ele, aceştia solicită Consiliului Local să acorde burse sociale, burse de merit, burse de performanţă şi burse de studiu elevilor din municipiul Constanţa, aşa cum prevede Legea Educaţiei. Asociația Elevilor din Constanța a solicitat Secției de Contencios Administrativ a Tribunalului Constanța să oblige Consiliul Local Municipal Constanța să emită o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor pentru elevii din municipiul Constanța, așa cum prevăd Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și Ordinul Ministerului Educației și Cercetării nr. 5576/2011. „Nu

s-au acordat până acum niciodată burse acestor elevi din Constanţa. Nu cerem nimic în plus, decât să se respecte un drept al nostru“, este de părere Andrei Eduard Burghelia, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Elevilor. Cele patru tipuri de burse se acordă conform unor criterii, în funcţie de mediile şcolare, de rezultatele la olimpiadele şcolare sau la concursurile şcolare. Bursele sociale se acordă elevilor cu un venit al familiei sub un anumit prag.

Solicitare pentru navetişti: decontarea integrală

Pe de altă parte, recenta aprobare a decontării navetei cadrelor didactice se pare că a constituit un precedent. În consecinţă, elevii doresc la rândul lor acelaşi lucru: decontarea navetei. A doua cerere de chemare în judecată este, aşadar, adresată Ministerului Educaţiei Naţionale. Prin aceasta se solicită ministerului să emită un ordin prin care să se deconteze integral naveta elevilor din judeţ. Asociația Elevilor din Constanța a sesizat secția de contencios administrativ a Curții de Apel Constanța, cu privire la problema nedecontării integrale a navetei elevilor. De asemenea, prin cererea de chemare în judecată, Asociația Elevilor a solicitat sesizarea Curții Constituționale a României, cu privire la neconstituționalitatea art. 15 din OG 29/2015, prin care a fost plafonată naveta elevilor.

„Până în 2013, se deconta integral naveta, la nivel naţional. În acel an, printr-o Ordonanţă simplă de Guvern, s-a plafonat această decontare a navetei la 26 de lei pentru trei kilometri, plus doi lei pentru fiecare kilometru suplimentar. Considerăm că este neconstituţională acea ordonanţă şi ataşat avem şi o excepţie de neconstituţionalitate, o sesizare către Curtea Constituţională. Ministerul spune că nu are bani“, a precizat Cristian George Faraoanu, secretarul general al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

”Nu cerem nimic în plus, decât să se respecte un drept al nostru.“, a precizat Andrei Eduard Burghelia, reprezentant al Asociaţiei Elevilor Constanța

EFECT. Decontarea navetei previne abandonul școlar

Tinerii mai spun că acordarea decontului necesar deplasării elevilor de acasă la şcoală va preveni abandonul şcolar. „Suntem de părere că prin decontarea integrală a navetei elevii vor reveni la şcoală, pentru că vor avea fondurile necesare pentru a continua studiile. Poate nu sunt sume foarte mari, însă pentru familiile cu posibilităţi reduse acele burse sunt binevenite. Un abonament poate să coste şi 230 de lei. Dacă o familie are doi copii înseamnă 460 de lei. De unde îi dai? Din valoarea unui abonament în prezent se decontează aproximativ o treime“, a completat Andrei Eduard Burghelia.

Integral pe România Liberă