Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Peste 20% din populaţia de peste 65 de ani a României are nevoie de îngrijire la domiciliu, însă doar 0,23% beneficiază de astfel de servicii.

Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici nu sunt disponibile în număr suficient pentru cei care au nevoie de ele şi sunt extrem de rare în zonele rurale şi oraşele mici, spun ONG-urile, atrăgând atenţia că prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea crea 100.000 de locuri de muncă.

Însă, sectorul serviciilor de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor este în continuare subdezvoltat şi subfinanţat, au arătat cei 58 de membri ai Reţelei SenioriNet, precum şi ONG-urile implicate în lucrul cu persoanele vârstnice, la Conferinţa Naţională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu, marţi, în Capitală.

Pe lângă faptul că serviciile nu sunt uşor accesibile, informaţia despre ele lipseşte, personalul calificat este insuficient şi deci accesul concret la servicii este limitat, mai spune societatea civilă.

"Deşi legislaţia prevede gratuitate pentru un număr precis de zile de îngrijire, în realitate decontarea integrală a acestor zile este dependentă de bugetul limitat al caselor de asigurări. Costul real al
serviciilor de îngrijire la domiciliu, mai ales al celor pe termen lung, este extrem de ridicat pentru veniturile unei familii. Acest cost pune o presiune foarte mare pe întreaga familie a persoanei vârstnice (dependenţe) şi conduce deseori la costuri secundare suplimentare: renunţarea la slujbă de către unul din membrii familiei, împrumuturi sau credite pentru acoperirea costurilor de îngrijire, alegerea internării într-o instituţie pentru persoane vârstnice etc.", arată ONG-urile.

Astfel, serviciile care nu beneficiază de co-plată din partea beneficiarilor riscă să devină rapid nesustenabile.

"Subfinanţarea cronică a serviciilor sociale, finanţarea dificilă a serviciilor integrate conduce la o lipsă acută de predictibilitate în ceea ce priveşte capacitatea furnizorilor (în special a celor privaţi de tip non-profit) de a furniza aceste servicii la parametri corecţi de calitate. În procent de 70%, finanţarea serviciilor oferite de furnizorii non-profit se bazează pe donaţii din străinătate şi granturi, în condiţiile în care organizaţiile sunt furnizori tradiţionali (experimentaţi) de servicii la domiciliu", se mai arată în comunicatul ONG-urilor.

Acestea mai arată că toate statele europene îşi construiesc strategii şi modalităţi de susţinere a sectorului de servicii pentru vârstnici, în contextul îmbătrânirii demografice, precum şi al presiunilor crescânde asupra sistemelor de pensii şi asigurări sociale, datorate scăderii populaţiei apte de muncă.

Conferinţa Naţională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu a fost organizată de Confederaţia Caritas România şi partenerii săi: Fundatia Crucea Alb Galbenă, Asociaţia Habilitas, Asociaţia ADAM şi Asociatia Four Change în cadrul proiectului "SenioriNet - reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice", co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.