Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un nou drog rusesc face ravagii printre tinerii din Europa. „Crocodilul" - denumit ştiinţific dezomorfină - este un derivat al morfinei şi se poate fabrica din codeină, un derivat din mac, care poate fi găsită în orice farmacie. Folosit ca înlocuitor al heroinei, „Croco“, a acaparat peste 200.000 de consumatori în Rusia, iar efectele injectării cu acest stupefiant sunt devastatoare anunţă LIBERTATEA.

Ceea ce face ca acesta să fie extrem de periculos, remarcă GSP, este faptul că, din cauza preţului foarte accesibil (de la 2 euro pe doza, până la 5 euro porţia zilnică), din ce în ce mai mulţi oameni apelează la el pentru o stare „de vis“. Practic, tinerii care îşi injectează „Croco“ îşi semnează condamnarea la moarte. „Se moare extrem de repede, pentru că are în compoziţie cianură“, a precizat, citat de LIBERTATEA, medicul psihiatru Cristian Bengescu de la Spitalul „Alexandru Obregia“ din Capitală.

Conform specialiştilor toxicologi drogul are efecte dezastruoase pentru consumatori. În prima fază, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, pielea se necrozează, căpătând o nuanţă verzuie, care seamănă cu pielea de crocodil. Apoi, muşchii se descompun, organele se des­compun, iar oasele sunt fragilizate ireversibil. Efectul fizic al drogului trece în două ore, ceea ce determină consumatorul să îşi injecteze mai multe doze pe zi. Speranţa de viaţă a utilizatorilor se ridică în puţine cazuri la trei ani, majoritatea murind după un an. Pentru unii, prima injectare este mortală.

Cel mai grav este însă că, dacă până acum cei mai mulţi îşi procurau „moartea albă” de la dealeri, acum pot să o cumpere chiar din farmacii. Specialişti citaţi de CURENTUL atrag atenţia că acestă combinaţie de substanţe denumită, „crocodil” este fatală pentru consumatori chiar în termen de un an de la prima doză.