Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Statul român îi va plăti fostului consilier guvernamental Fănel Păvălache 10.000 de euro daune morale. Decizia a fost luată de CEDO. Păvălache, consilier al lui Şerban Mihăilescu (poreclit Miky Şpagă), fost secretar general al guvernului Adrian Năstase, actualmente senator UNPR, a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie. El a dat în judecată statul român în 2003, reclamând condiţiile de detenţie şi încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. Fănel Păvălache a fost eliberat condiţionat, în 2006, pentru bună purtare, după executarea a 4 ani de detenţie.

Păvălache a invocat, în plângerea depusă la CEDO, faptul că a fost nevoit, în timpul arestului preventiv, să stea în aceeaşi celulă cu fumători, ceea ce a dus la îmbolnavirea sa. Fănel Pavalache a mai reclamat că această expunere la fumul de ţigară i-ar fi provocat la 31 decembrie 2002 un infract şi boli cardiovasculare şi pulmonare pentru care nu a primit un tratament corespunzător (plângere considerată de Curte drept nefondată).

Curtea a apreciat drept plauzibilă plângerea reclamantului referitoare la expunerea sa la fumul de ţigară, făcând trimitere şi la alte cazuri similare în care s-a mai pronunţat (Florea c. României, Elefteriadis c. României).

Curtea a constatat că în momentul în care a fost arestat preventiv, examenul medical arăta că este sănătos. Dupa un an de detenţie, un nou control medical a arătat că Pavalache suferă de bronşită asmatică.
Integral pe Jurnalul Național