Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fostul colaborator al serviciilor secrete americane Edward Snowden, cel care le-a transmis mass-media informația privind activitățile de urmărire globală desfășurate de SUA, a declarat că și-ar dori să nu mai trăiască în exil și să revină la o existență normală, informează ITAR-TASS, potrivit Agerpres.

Snowden a făcut această confesiune marți, în cadrul unei conferințe video susținute în fața deputaților Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Audierile, deschise și pentru presă, au fost organizate de Comisia APCE pentru probleme juridice și drepturile omului și dedicate problemei urmăririi în masă și activității informatorilor.

"Aș dori să mă pot muta dintr-o țară în alta și să trăiesc o viață normală. Am pierdut posibilitatea de a călători, pentru că pașaportul meu a fost anulat", a spus Snowden, plângându-se de faptul că situația din jurul său ajunge uneori la absurd. Astfel, potrivit lui Snowden, el a fost chemat la audieri juridice în Germania, chiar dacă anterior intrarea pe teritoriul acestei țări i-a fost interzisă. "E o situație ciudată", a conchis fostul colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA).

În discursul său, Snowden a declarat că nu menține contacte cu autoritățile ruse. "Nu am niciun fel de legături cu guvernul rus. Am un avocat care rezolvă toate problemele birocratice. Eu nu am ales guvernul rus. Dacă ei (Moscova) ar fi avut de ales, ar fi preferat ca eu să nu fiu aici", a spus Edward Snowden.

În vara lui 2013, Snowden a obținut azil provizoriu în Rusia. În SUA, fostului colaborator al NSA i se incriminează încălcarea a două articole din Legea SUA privind spionajul, din 1917: divulgarea neautorizată de informații secrete care vizează apărarea națională și transmiterea intenționată de informații ale serviciilor secrete americane unor persoane care nu au dreptul la obținerea unor asemenea informații. În afară de aceasta, lui Snowden i se impută acțiuni de furt din proprietatea guvernului SUA. Pentru fiecare dintre acuzații Snowden este pasibil de până la 10 ani de închisoare.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.