Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mariano Rajoy, noul premier al Spaniei, a rupt tăcerea de trei săptămâni de la intrarea sa în atribuții pentru a promite noi reduceri de cheltuieli publice pentru a liniștii investitorii pe piețele de obligațiuni suverane.

„Este principala noastră prioritate dacă mai dorim să primim bani din afară, dacă dorim să evităm riscul ca ei (investitorii n.r.) să nu ne mai dea niciun ban sau dacă nu vrem să plătim dobânzi astronomice”, a declarat Rajoy într-un interviu acordat Efe, agenția de știri națională, și preluat de revista financiară „Financial Times”.

Problema deficitului

Rajoy, liderul partidului Popular, a câștigat o victorie zdrobitoare la alegerile generale din noiembrie după ce mai bine de trei ani de criză economică și financiară au erodat susținerea politică a partidului Socialist condus de José Luis Rodríguez Zapatero, fostul premier spaniol.

Trei țări membre ale zonei euro, Grecia, Irlanda și Portugalia, au beneficiat, deja, de asistență financiară de urgență din partea Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional, iar investitorii pe piețele de obligațiuni au devenit din ce în ce mai îngrijorați cu privire la capacitatea economiilor mai mari ale Italiei și Spaniei de a-și pune finanțele în ordine și a reduce din datoria publică.
Integral pe Adevărul