Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În 2012, lumea ar putea să treacă prin mai multe scenarii de groază: colapsul zonei euro, reducerea ratingului de credit al SUA, schimbarea orien­tă­rii Rusiei după alegerile pre­zi­den­ţia­le, escaladarea tensiunilor în Asia sunt temerile exprimate de Banca ja­po­ne­ză de investiţii Nomura la în­ce­put de an şi incluse în raportul Glo­bal FX Outlook 2012, potrivit porta­lu­lui financiar RBC, citat de Agerpres.

Investitorii străini şi guvernele occ­identale vor monitoriza cu precauţie posibilele schimbări în orien­ta­rea politică a Rusiei în cazul în care, aşa după cum se şi aşteaptă, premie­rul Vladimir Putin va câştiga alegerile pre­zidenţiale prevăzute pentru 4 mar­tie, se menţionează în raportul analiştilor niponi. Investitorii au în­gri­jorări şi în legătură cu economia chi­neză. Cu toate acestea, principa­le­le riscuri pentru lume, conform ex­per­ţilor de la la Nomura, vin dinspre Euro­pa şi SUA, mai ales în condiţiile în care în noiembrie 2012 sunt programate alegeri prezidenţiale în SUA.

În acest context, nu exclud ana­liş­tii băncii japoneze, Congresul SUA ar putea să nu mai extindă "scutirile fiscale" pentru populaţia activă, precum şi programul de plăţi de urgenţă pentru şomeri, iar agenţia de rating Moody’s ar putea să scadă, după S&P, ratingul de ţară al SUA. Spectrul dizolvării zonei euro re­pre­zintă un coşmar veritabil pentru in­ves­titori, iar analiştii de la Nomura nu exclud o astfel de perspectivă în 2012, în cazul în care Germania şi Banca Cen­trală Europeană nu vor întreprin­de eforturi extraordinare pentru salva­rea euro. Singura şansă de a evita un astfel de scenariu este de a permite BCE să pornească tiparniţa de bani pentru cumpărarea de active, după exemplul Rezervei Federale americane.

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.