Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

BBC a intocmit o harta a zonelor cu cel mai ridicat potential conflictual pe anul 2012. Pe primul loc se situeaza Iranul, zona unde se aprinsese beculetul rosu de la sfarsitul anului trecut.

Pe ruta petrolului

Programul de inarmare nucleara pe care Occidentul sustine ca il are Iranul a starnit ingrijorari la nivel international. Israelul, banuit deja ca a inceput un razboi tacut, prin actiuni de comando ce vizeaza domeniul rachetelor si domeniul nuclear iranian, este cel mai vehement in privinta necesitatii unor lovituri precise asupra Iranului. Embargoul asupra comercializarii petrolului iranian impus de SUA si UE a determinat Iranul sa ameninte ca va inchide Stramtoarea Ormuz, pe unde trec zilnic 15,5 milioane de barili de petrol, 40% din extractia mondiala.

Alde „Stan”, pe locul doi

Anul 2011 a fost un an foarte violent pentru Afganistan, cu mai mult de 2.000 de civili morti in conflicte si atentate. Trupele de securitate afgane incearca sa asigure securitatea nationala, dar sunt principalele tinte ale militantilor islamisti. Scenariul cel mai rau pentru 2012 este ca tara sa se intoarca la situatia de la inceputul anilor ’90, caz in care toata stradania trupelor straine a fost degeaba. Pakistanul a devenit foarte „fierbinte”, dupa ce o alianta cu NATO impotriva terorismului parea sa dea roade la inceput. Animozitatile actuale fata de aliati starneste o vie ingrijorare, deoarece Pakistanul dispune de arsenal nuclear. In 2012 se prevede ca vor continua atat interventiile americane, cat si actiunile islamistilor, pe fondul unei guvernari tot mai controversate. Alte puncte fierbinti sunt Siria, unde regimul lui Bashar abia mai rezista, Yemenul, unde protestele implinesc un an, Egiptul, Libia si Irakul, care tind sa se indrepte spre legile islamice, nu spre democratia occidentala.

Integral pe Naţional