Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

A doua putere economică a lumii, Uniunea Europeană, pare paralizată în fața crizei. Liderii ei, din ce în ce mai șterși, apăruți prin negocieri între europartide și marele capital, nu au nici nume, nici voce, nici chip. În acest moment, în raport cu ceea ce pățesc Italia și Spania, sau cu ceea ce urmează să pățească statele înapoiate din lotul fostelor țări comuniste, UE nu există.

Birocrația și logica profitului, cei doi viermi care au ros inima unui proiect luminos, au transformat UE în ecoul unor dorințe neîmplinite.

După amiază, președintele României se va întîlni cu șefii de stat și de guvern ai statelor UE, cu cei care dispun, împreună, de a doua forță industrială a planetei. Și vor vorbi, așa cum l-ați auzit mai devreme pe Iohannis, despre cele zece milioane de euro pe care-i primește România, despre deblocarea teoretică a unor mecanisme, despre convingerea că trebuie lucrat împreună, că e nevoie de proiecte comune și alte asemenea instrucțiuni de irosire a timpului, pe care nimeni nu le ascultă vreodată.

Un antreprenor oarecare, un economist de duzină, un angajat de la Ziarul Financiar – aproape oricine – ar putea să le spună că se pot vorbi lucruri mai folositoare. UE stă pe o energie economică și pe facilități de producție uimitoare. Țările care au fost deja lovite sau cele care așteaptă la rînd ar fi fericite ca acest Consiliu European să ia decizii radicale, pe măsura celei de a doua puteri economice a lumii.

Integral pe CatavenciiComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.