Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demisionat. Simplu și cu naturalețe, de parcă a pleca de pe front în timpul luptei este ceva cât se poate de firesc. Demisia este analizată diferit însă, într-un punct, aceste opinii se întâlnesc, în sensul că Victor Costache nu ar fi trebuit să ocupe funcția de membru al Guvernului.

În contextul plecării lui Victor Costache din fruntea Ministerului Sănătății, în plină criză provocată de noul coronavirus în România, liderul Pro România vede oportună și o schimbare la nivelul conducerii Executivului, anunță NAȚIONAL. „Haide Orbane – haide Ludovicule – hai ca poti si tu ! DEMISIA – #ACUM !Avem nevoie de un guvern de Uniune Nationala condus de Raed Arafat – cu ministri profesionisti si curajosi! #ACUM”, transmite Victor Ponta, joi, pe Facebook, nefiind, însă, prima oară când înaintează o astfel de variantă în ultimele săptămâni.

Mai mult, liderul Pro România dă de înțeles că nu crede în varianta plecării de bunăvoie a lui Costache din fruntea MS. “Costache a fost “demisionat” ca sa acopere minciunile de la Suceava / ca sa acopere minciunile cu “aducem echipamente pentru spitale” / ca sa acopere minciunile cu “avem un program pentru batranii izolati in casa” samd ! Dar este suficient “capul lui Motoc”? Scapa vinovatii cei mari?”, mai notează fostul premier Ponta.

PSD a transmis, joi, că ministrul Victor Costache a ”dezertat” în plină pandemie de coronavirus, iar în urma sa rămân şase spitale contaminate şi sute de cadre medicale care au contractat virusul. ”Costache a dezertat! Şi-a dat demisia şi a fugit! În urma lui, şase spitale rămân contaminate! În urma lui, rămân sute de cadre medicale infestate şi zero stocuri de echipamente de protecţie”, a transmis, joi, PSD. ROMÂNIA LIBERĂ remarcă faptul că social-democraţii atrag atenția că „în prima linie au rămas în continuare medicii lăsaţi în voia sorţii de Costache”.

Și Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a comentat decizia lui Victor Costache de a-și da demisia de la Ministerul Sănătății, spunând că dacă nu și-ar fi dat demisia, ar fi fost demis de premierul Ludovic Orban pentru modul defectuos în care a gestionat criza legată de coronavirus până acum, anunță JURNALUL NAȚIONAL. „Nu s-au luat măsuri la timp, au tratat cu superficialitate aceste lucruri. Nu s-a făcut testarea pacienților care se internează în spital. Probabil că presiunea a fost prea mare. Și-a dat seama că nu poate gestiona lucrurile și acesta a fost motivul pentru care a demisionat”, a spus Bodog.

Președintele ALDE, Călin Popescu îl critică dur pe fostul ministru, constată ANTENA3. „A venit demisia ministrului Sănătăţii! Nu m-a luat prin surprindere! În toate lunile în care a fost ministru, dl Costache mi-a dat impresia unuia care îşi face treaba într-un mare sictir, de parcă ne-ar fi făcut un mare serviciu. A comunicat puţin şi din vârful buzelor. A luat decizii îndoielnice şi târzii, a avut în minte interesele celor puţini şi nu ale celor mulţi. Am auzit lucruri bune despre doctorul Costache, dar ca ministru a fost unul lamentabil. (...)

Demisia era predictibilă şi gafa cu testarea în masă a bucureştenilor a fost doar pretextul ca el să plece. Cauzele sunt mai profunde şi se leagă de lipsa de pregătire a sistemului medical pentru impactul pandemiei în condiţiile în care au recunoscut că ştiu cel puţin din luna ianuarie de dimesiunile crizei. Şi mă gândesc că dl Costache nu a vrut să fie prins la frâiele ministerului atunci când adevărata furtună va veni“, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu

Președintele USR, Dan Barna, citat de COTIDIANUL, spune că decizia lui Victor Costache de a demisiona din funcţia de ministru al Sănătăţii este corectă, în contextul proastei gestionări a crizei provocate de coronavirus. Liderul USR spune, însă, că acţiunile fostului ministru vor trebui explicate, deoarece efectele nu dispar odată cu plecarea sa din funcţia de conducere. „Trebuia să plece Victor Costache? Răspunsul este evident dacă ne uităm la dezastrul de la Suceava, la lipsa de teste şi a materialului de protecţie pentru personalul medical. Toate aceste fapte nu dispar odată cu demisia unui ministru şi vor trebui lămurite mai devreme sau mai târziu”, a afirmat Barna.

Iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, este și mai tranșant și afirmă că Victor Costache nici măcar nu ar fi trebuit să accepte această funcție, afirmă EVENIMENTUL ZILEI. „Din punctul meu de vedere, Victor Costache nici nu ar fi trebuit să fie ministrul Sănătății, pentru că, în primul Guvern Orban, a acceptat mai puțini bani pentru minister decât avea în 2019, ceea ce arăta că nu înțelegea nevoile sistemului, necesitatea momentului din punct de vedere bugetar.

Apoi s-a ocupat mai mult cum să treacă anumite servicii către zona privată, ceea ce a fost o greșeală.. Să fugi de la minister înseamnă că nu vrei să fii acolo când lucrurile se vor complica și mai mult. Demisia a fost o greșeală, pentru că, atunci când ai acceptat să fi ministru, se pune întrebarea de ce ai acceptat? Este iresponsabil să accepți funcția, iar după aceea să fugi de responsabilitate. Dacă ai acceptat, trebuia să duci lupta până la capăt. Nu înțeleg ce a avut în cap când a acceptat funcția și când a fugit”, a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că declarațiile lui Costache privind testarea tuturor locuitorilor din București au fost proaste și un pretext pentru a pleca din fruntea Ministerului Sănătății. “Victor Costache este un doctor bun, dar un administrator extrem de slab”, a conchis liderul UDMR.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.