Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Urmează o rectificare bugetară într-o stare de urgenţă. Oportunitatea prin care guvernul poate reechilibra cheltuielile bugetare, mutând banii de la zone bugetare nevitale, la cele de care depinde ieşirea din criză. Noi nu suntem America sau Germania, să dispunem de sume colosale pentru combaterea crizei. Cu atât mai mult ne trebuie un moment al adevărului în sectorul bugetar. Dacă acum nu, atunci când?

Este clar că în următoarele luni veniturile la bugetul de stat vor suferi o scădere dramatică. Firmele vor primi o amânare la plată a taxelor şi impozitelor, în condiţiile în care multe au activitatea blocată de criza provocată de coronavirus. Blocarea cetăţenilor în locuinţe conduce la o reducere a comerţului, a activităţii în HoReCa, în turism, transport public, etc. Încasările din TVA, din impozite şi din alte surse de venituri se vor diminua masiv.

Faptul că UE a relaxat înscrierea în ţintele de deficit de 3% nu ne este de mare ajutor. Deficitele trebuie înlocuite cu împrumuturi, ori e clar că toată lumea va avea nevoie de bani, iar costurile acestora vor creşte rapid în săptămânile ce urmează. Ţările care au un PIB/locuitor important, prezintă garanţii că vor putea restitui împrumuturile. Celelalte, printre care şi România, nu pot prezenta astfel de garanţii.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.