Antena3.ro Antena3
Prima pagina Arhiva Inscriere presa Contact
  Marti, 15 octombrie 2019, 19:49 ennlfrdeites
Presa de la a - z | Nationala | Locala | Regionala | Diaspora | Internationala | Comunicate | Evenimente | Forum | Link-uri utile | Abonare newsletter | Bilete de avion |
 
Leonard Orban: „Nu suntem a șaptea putere în Europa“
Marti, 24 noiembrie 2009 Sursa: Adevarul Autor: Ovidiu Nahoi, Ion M. Ioniță
Recomanda:

Sursa foto: Adevarul

Politice

Republica Moldova
Comisarul Leonard Orban afirmă că riscăm să rămânem la periferia Uniunii Europene.

Leonard Orban, 48 de ani, primul român membru al Comisiei Europene, se apropie de încheierea mandatului. S-a spus că a fost trimis acolo pentru a gestiona faxurile și copiatoarele de la Bruxelles.

Leonard Orban afirmă că „Multilingvismul", portofoliul pe care îl ocupă, este unul dintre cele mai importante din punct de vedere politic la nivelul Comisiei Europene. Mulțumit de bilanțul său, Orban este dezamăgit de dezinteresul arătat de clasa politică din România față de problemele Uniunii Europene.

El susține că acesta este principalul motiv pentru care țara noastră nu are în Europa influența la care ar putea spera ținând cont de mărimea populației.

Ion M. Ioniță: Domnule comisar, cum comentați alegerea ca președinte și ca ministru de externe ai Uniunii Europene a unor persoane considerate bune negociatoare, dar nu „vedete" ale scenei politice?

Leonard Orban: A trebuit să se țină cont de foarte multe criterii: raporturile Nord-Sud, Est-Vest, raportul membri noi-membri vechi, bărbați-femei, țări care susțin mai mult integrarea politică și țări care susțin mai mult integrarea economică. A fost mai important echilibrul între aceste tendințe decât chestiunea persoanelor.

Sigur, nimeni nu poate nega rolul personalităților în viața politică. Dar Uniunea Europeană e o construcție extraordinar de complexă, care s-a format pas cu pas.

Ovidiu Nahoi: De ce Van Rompuy președinte?

Este un mesaj foarte important față de Belgia, stat fondator al UE, care susține integrarea politică. Herman Van Rompuy a reușit să creeze un echilibru greu de atins la nivelul Belgiei, cunoscute fiind relațiile dintre comunitățile valonă și flamandă. Deja sunt mulți comentatori care se întreabă ce altă personalitate ar putea asigura echilibrul pe care el l-a creat în Belgia.

I.M.I.: De ce un britanic ca ministru de externe?

E un mesaj la fel de important: că Europa consideră Marea Britanie drept un actor-cheie, că nu există interesul să se creeze o Europă continentală și cu mai multe viteze.

O.N.: Se spune că doamna Catherine Ashton nu ar avea experiența diplomatică necesară...

Eu nu m-aș grăbi să caracterizez persoane. O cunosc pe Catherine Ashton, care a avut o activitate foarte bună ca și comisar pentru comerț, un portofoliu foarte complicat, cu negocieri foarte dure. Consider că are o experiență bună și, oricum, nu va acționa singură. Va fi sprijinită nu numai de Comisie, ci de acest Serviciu de Acțiuni Externe, care se formează acum.

I.M.I.: În timp ce Uniunea Europeană merge înainte, clasa politică românească pare decuplată de chestiunile europene. De ce?

La nivelul clasei politice se manifestă necunoașterea și lipsa de interes pentru problematica europeană. O să conti­nuăm să ne batem cu pumnul în piept sperând să devenim a șaptea putere europeană conform populației pe care o are România, dar dacă nu facem ceva pentru a lega clasa politică și întreaga societate de nivelul comunitar, vom rămâne la periferia Europei din punctul de vedere al influenței.

I.M.I.: Ne aflăm acum în această periferie?

După părerea mea, mai avem foarte mult până să ajungem pe locul șapte. Suntem încă foarte departe. Dacă te lovești de un dezinteres pe anumite zone, indiferent de cât de bun ești, nu reușești nimic. Efortul de la nivel european trebuie combinat cu cel de la nivel național și local.

I.M.I.: Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona este o veste bună pentru statele care își doresc aderarea? Va continua extinderea?

Se constată o apetență mai curând spre adâncirea integrării, decât pentru lărgire. Sigur, Croația e foarte avansată în negocieri și sunt așteptări să adere, dar nu mai devreme de 2012.

Există perspective pentru alte state din Balcanii de Vest, dar e greu de spus cât de rapid vor evolua. Unii au propus un val mai mare de lărgire pentru 2014, când se vor împlini 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Așa cum se văd lucrurile azi, viteza de lărgire e foarte scăzută. În ce privește Turcia, din punct de vedere formal, ea se află în procese de negociere.

Numai că, începând cu Croația și Turcia, procesul nu mai este într-un singur sens. Faptul că o țară a început negocierile, nu-i garantează că le și termină. Nu se va răspunde mai devreme de 5-10 ani la întrebarea dacă Turcia va deveni stat membru al UE.

O.N.: Asta arată cât de norocoși am fost noi prinzând trenul din 2007.

Poate odată vom discuta pe larg despre aceasta, când tensiunile politice se vor mai calma... Atunci vom înțelege mai bine ce șansă extraordinară a avut România. Tot ce vă pot spune acum este că a fost pe muchie de cuțit.

Statele Unite ale Europei?

I.M.I.: Există o confruntare între două tendințe politice europene: federalism sau uniune de state. Care este acum raportul de forțe?

L.O.: Este clar că acum susținătorii unei construcții de tip Statele Unite ale Europei nu sunt majoritari și prevelează mai degrabă ideea că statele naționale au un rol important. Dar dacă privim întreaga evoluție, direcția a fost una singură: transfer de suveranitate dinspre statele naționale spre instituțiile comunitare.

În timpul crizei au fost propuneri, din partea unor state, ca anumite competențe să fie înapoiate statelor membre. Toate acestea puneau sub semnul întrebării chiar piața unică. Mă bucur că s-a rezistat acestei tendințe.

„Am avut un portofoliu important, nu faxurile de la Bruxelles!"

Integral in Adevarul

(P) Jucarii:
Vehicule electrice, Biciclete si Triciclete, Masinute cu pedale
Casute copii, Spatii de joaca, Leagane, Topogane si Balansoare

Vizualizari: vezi articolele editiei din Adevarul comenteaza acest articol
Articolul nu exista
Merita citit?
[DA][NU]
Stiri:   Economice | Politice | Externe | Sport | Societate | Editoriale | Cultura&Media | Sci&Tech | Monden | Locale | Republica Moldova
Inside Communication